PROVERENO: Cimet topi masne naslage i sprečava gojaznost

Cinamaldehid, organsko jedinjenje, jeste eterično ulje u cimetu koje mu daje ukus. Prethodna istraživanja sprovedena na miševima pokazala su da ih cinamaldehid štiti od gojaznosti i hipoglikemije. Tim istraživača sa Mičigena odlučio je da testira kako ovo jedinjenje utiče na masne ćelije kod ljudi.

Prikupili su matične ćelije donora različitih godina, težine i nacionalnosti. Ova masna tkiva mogla su da postanu masne ćelije ukoliko se nađu u ljudskom telu. Ove masne ćelije, zvane adipociti, skladište energiju u obliku lipida u izobilju i spaljuju ih tokom vežbanja. Tim je takođe proučavao mišićna tkiva.

Rezultati su, kako ističu stručnjaci, potvrdili prethodna istraživanja koja pokazuju da cinamaldehid sprečava gojaznost. Studija je objavljena u časopisu Metabolism.

Stručnjaci dodaju da bi mnogi lekovi protiv gojaznosti mogli da budu zamenjeni tretmanom baziranim na cimetu. Oni koji cimet koriste za gubitak težine znaju da ga je teško konzumirati u većim količinama.

Iako cinamaldehid u cimetu sagoreva lipide, nema studije koja je pokazala neželjene efekte kod ljudi pri konzumiranju ovog jedinjenja. Zna se da je u malim dozama siguran za konzumiranje.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još