NOVA NADA ZA PACIJENTE: U Srbiju stiže aparat "X- nož"- savremeniji od "sajber noža"

Ovaj aparat sa svom pratećeom opremom u koju spada i skener, uskoro bi trebao da stigne u našu zemlju, tačnije za nešto više od 200 dana, jer je tako naznačeno u ugovoru koji je Ministarstvo zdravlja potpisalo sa “Magna farmacijom”.

Za ovaj aparat biće sagrađana i nova zgrada, na dva nivoa, koja će početi da se gradi pored Centra za gama nož u okviru Kliničkog centra Srbije. Za celu investiciju država će izdvojiti oko 660 miliona dinara, a sve će biti po sistemu ključ u ruke u šta je uključena i obuka stručnjaka.

Za ovaj aparat prof. dr. Danica Grujičić, šef neuroonkologije u Klinici za neurohirurgiju KCS, kaže da je savremeniji od "sajber noža".

- U pitanju je aparat koji je unapređena verzija sajber noža, tačnije Edž sistem za stereotaksičnu hirurgiju i stereotaksičnu radioterapiju, koji je posebno značajan za pacijente s relativno malim tumorima na plućima, kičmenom stubu, jetri, prostati. Svakodnevno ćemo moći da zračimo i do 30 pacijenata - objašnjava prof. dr Grujičić.

Ona kaže, da aparat koristi iks zrake, zbog čega ga možemo zvati i Iks nož.

- Realno je da sa radom na ovom aparatu, ako sve bude išlo glatko, počnemo 1. septembra. Na iks-nožu mogu da se tretiraju tumori u celom telu, od glave do pete, sa preciznošću do pola milimetra. Ipak, najveću primenu ima kod tumora kičme, pluća, vrata, glave i u terapiji tumora koji zbog veličine ne mogu da se tretiraju gama nožem. Za iks-nož kandidati su svi tumori veličine do pet i po centimetara, jer se kod većih gubi na preciznosti zračenja - otkriva prof. dr Grujičić.

Javni poziv za kupovinu ovog savremenog aparata objavljen je 28. avgusta, a otvaranje ponuda je bilo 3. oktobar. Ugovor sa “Magna farmacijom” potpisan je 1. novembra, i od tad teče rok od 225 dana za isporuku i montažu nove medicinske opreme.

Izvor: Blic.rs
Foto: Pixabay/Ilustracija

Pogledajte još