#Svetu2018 - Aksel Ditman: 2018. će biti važna godina za budućnost Evropske unije

Kao i ranijih godina, Color Press Grupa, koja je organizator konferencije, okupiće čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednika iz Srbije i regiona.

Na otvaranje skupa govore:

Pozdravni govor: Maja Gojković, Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije

Otvaranje konferencije:

Aleksandar Vučić, Predsednik Republike Srbije

Igor Mirović, Predsednik Vlade Vojvodine

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

U prvom panelu pod nazivom Brave New World - Evropa i svet pred izazovima terorizma, globalnog zagrevanja i potencijanih novih kriznih žarišta, učestvovaće ambasadori, među kojima i Nj.E. Aksel Ditman, ambasador Nemačke, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Koji su najveći izazovi sa kojima će se susresti svet i Evropa u 2018. godini?

- 2018. će biti važna godina za budućnost Evropske unije. U fokusu će svakako biti pronalaženje dobrog rešenja za pregovore o Bregzitu. Međutim, Evropska unija u toj godini želi mnogo više da postigne. Zajedno sa 27 zemalja članica želimo još bolje da se pripremimo za izazove budućnosti. Što se tiče ekonomskog razvoja Evropske unije, primetan je sveopšti uzlazni trend. Čak se u zemljama koje su bile naročito izložene finansijskoj krizi, ponovo beleži pozitivan rast. Ovaj momenat vredi iskoristiti kako bismo trajno prevazišli krizne godine i postigli strukturne reforme unutar ekonomske i monetarne unije. Pored toga, Evropska unija je rešena da intenzivira međusobnu političku saradnju. Trenutno radimo na reformi zajedničkog sistema azila. Bliža saradnja predviđena je i u oblasti odbrane. Početkom decembra je doneta odluka o stalnoj strukturnoj saradnji, što će naročito olakšati realizaciju zajedničkih mirovnih misija.
U prvoj polovini 2018. u središtu pažnje Evropske unije će biti Balkan, a samim tim i Srbija. U Sofiji će se u maju održati samit Evropske unije koji će biti posvećen ovom regionu; neposredno pre toga će Evropska unija već predložiti svoju strategiju proširenja i podneti izveštaje o napretku. Nadam se da će Srbija i zemlje u njenom okruženju iskoristiti tu dinamiku odlučnim sprovođenjem reformi, pre svega u oblasti vladavine prava. Nemačka je nadalje spremna da ih podrži u tome kao fer partner kako bi se približile svom cilju - pristupanju Evropskoj uniji.

Kako gledate na izazov terorizma pred kojim su se našle zemlje Evrope? Da li je zajednička saradnja na ovom polju jedno od rešenja?

- Terorizam jeste i ostaće globalna pretnja koja neće poštedeti ni Evropu. I u ovoj godini smo morali u mnogim gradovima Evrope i sveta da žalimo za žrtvama terorističkih napada. Međutim, uspeli smo i da izbegnemo mnogobrojne terorističke akte i da sprečimo strahote i patnju. Na tome moramo da radimo i tokom narednih meseci, na nacionalnom nivou, na nivou Evropske unije i u usaglašenoj kooperaciji sa drugim partnerima. Evropska unija je u tom pravcu pokrenula razne inicijative u sklopu svoje Agende budućnosti usvojene u Bratislavi. Srbija je u svemu tome značajan partner. U okviru saradnje policije redovno razmenjujemo relevantne informacije, a Nemačka, pored toga, snagama bezbednosti Srbije pruža podršku u obuci i opremi.

Kako vidite ekonomska kretanja u 2018. godini?

- Nakon što se svetska ekonomija 2017. godine već oporavila, izgledi su pozitivni i za 2018. godinu. To pre svega važi za Evropu i evro-zonu; procenjuje se da će privredni rast iznositi preko 2 %. Dobra je polazna situacija i u Srbiji: Prema procenama MMF-a privredni rast će iznositi oko 2 odsto 2017. godine i 3,5 odsto 2018. godine. Rast izvoza, privatne potrošnje i investicija kao i pad stope nezaposlenosti, javnog duga I budžetskog deficita pokazuju da je vlada Republike Srbije pokrenula važne ekonomske reforme. Sada je bitno da se očuvaju ti dobri fiskalni rezultati i da se podstiče privredni rast, kako bi se Srbija približila stopi primanja koja se beleži širom Evropske unije. Neophodno je da se pri tom vodi računa o daljoj poboljšanju poslovne klime, naročito kroz modernizaciju administracije i poreskog sistema kao i jačanje vladavine prava. Nemačka je ekonomski veoma prisutna u Srbiji: sa skoro 400 preduzeća, preko 35.000 radnih mesta i investicija od preko 1,9 milijardi evra od 2000. godine. Nemačke kompanije značajno doprinose održivom ekonomskom razvoju Srbije – to želimo da intenziviramo i u 2018. godini!

Detaljan program konferencije i uputstvo za prijavu učešća nalaze se na ovom linku www.color.rs/svetu2018

Pogledajte još