U Beogradu održana prva Gala večera „Svet u 2018.“ na kojoj je glavni govornik bila Ana Brnabić predsednica Vlade Srbije

Domaćin Gala večere “Svet u 2018.”, predsednik CPG Robert Čoban, u uvodnom delu večeri, razgovarao je sa predsednicom Vlade o aktuelnim pitanjima koja se tiču očekivanja u 2018. godini kada je reč o ekonomskim kretanjima u Srbiji i utiscima premijerke sa Gala večere u Hong Kongu, gde je krajem novembra  bila jedan od glavnih govornika, kao i odnosima Srbije sa Kinom u svetlu susreta koje je imala sa zvaničnicima u Budimpešti i Hong Kongu. Predsednica Vlade Brnabić je tokom razgovora istakla:

Zadovoljstvo mi je da, posle Hong Konga, imamo „Svet u 2018.“  u Beogradu za The Economist. Hong Kong je bio odličan i ono što je meni posebno važno jeste što sam ja kao predsednica Vlade Srbije pozvana da budem glavni govornik na tako važnom globalnom događaju. Mislim da je to važno i za Srbiju i za region, i mislim da je dobro što smo iskoristili tu šansu da pošaljemo jednu pozitivniju, optimističniju poruku o Balkanu i kažemo da 2018. realno može da bude prelomna godina za mnoge važne odluke. Ukoliko bude liderstva i hrabrosti i uz malo sreće mi možemo da sačekamo kraj 2018. godine sa Balkanom koji izgleda potpuno drugačije i šalje jednu potpuno drugačiju poruku. Ta poruka je da nama ne treba uvek da dolazi neko sa strane da nam kaže šta treba da uradimo i kako da razgovaramo jedni sa drugima, već da možemo da pokažemo da mi to možemo i sami, i da smo samim tim dovoljno zreli i odgovorni da budemo članovi evropske porodice naroda.“

Poseban osvrt, u svom uvodnom obraćanju, predsednica Vlade je dala na reforme sprovedene u 2017. godini i predikcije za 2018. godinu, kakvi se sve izazovi nalaze pred Srbijom kada je u pitanju dalji proces integracija u EU. Jedna od tema razgovora bilo je i prevazilaženje tenzija u regionu (Kosovo, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, odnosi sa Hrvatskom), te je tim povodom izjavila:

Mislim da su lični odnosi od ključne važnosti i da to ima ogromnu ulogu. To smo najbolje videli na primeru mog prethodnika, Aleksandra Vučića koji je krenuo da razvija te lične odnose sa premijerom Albanije, Edijem Ramom. Ja mislim da svi danas možemo da se složimo oko toga da Srbija i Albanija danas imaju bolje odnose nego vekovima unazad. Zašto? Zato što se neko odvažio da napravi lični kontakt. Na poziv Aleksandra Vučića, Edi Rama je došao u Srbiju posle 68 godina. Mi i danas imamo otvorenih pitanja sa Albanijom, ali je važno da razgovaramo. Ja sam pre dva meseca sa Ramom otvorila važnu konferenciju o svetskoj politici u Maroku. Organizatori su to pepoznali kao važan korak za region Zapadnog Balkana i hteli su da pokažu da je moguće da se neka vekovna neprijateljstva za relativno kratko vreme prevaziđu. Iako nisu prevaziđena u potpunosti, to ne znači da mi ne možemo iskreno i otvoreno razgovarati. Naprotiv.”

Nakon završetka razgovora sa predsednicom Vlade Srbije, gostima se obratila Karla Herši, stalna koordinatorka UN u Srbiji rekavši:

U stvari, veoma je jednostavno. Naša vizija je vizija koju Srbija ima za sebe. Srećom, Vlada je prepoznala da je SDGs agenda nešto što ne treba ostaviti po strani. Želim da čestitam Vladi Srbije, uradili su fantastičan posao za samo nekoliko meseci.  UN podržava ovaj proces i očekujemo da će ovaj posao biti gotov u prvoj četvrtini sledeće godine.“

Na kraju oficijalnog dela Gala večere, Dubravka Negre, direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, istakla je važnost nastavka sprovođenja započetih reformi u Srbiji u cilju poboljšanja privredne klime, regionalne saradnje, nastavak procesa evropskih integracija, jačanja i poboljšanja infrastrukture a sve u cilju obezbeđivanja stabilnog i dugoročnog ekonomska rasta i poboljšanja uslova života građana Srbije. EIB, kao banka Evropske Unije, koja ima za cilj da pomogne integraciju Srbije na putu ka EU, najveća je međunarodna finansijska institucija na svetu i do sada je kroz različite projekte transportne, energetske, zdravstvene, prosvetne, istraživačke i opštinske infrastrukture, kao i podrške finansijskom sektoru, izdvojila u Srbiji blizu 5 miljardi evra i ima nameru da tu aktivnost dalje unapredi kroz sprovođenje inicijative ekonomske otpornosti u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

Mislim da je momenat definitivno dobar u ekonomskim trendovima, postoje usponi i padovi. Trenutno smo u momentu nekog uspona i to se vidi po ekonomskim pokazateljima. Što se tiče samih investicija u EU, one raste i pozitivni pokazatelji su prisutni, međutim još uvek nisu na nivou željenog, odnosno onog najoptimalnijeg nivoa koji je potreban da bi se održao dugoročni ekonomski rast i mi se nadamo da je trend dobar i pozitivan i da će se nastaviti. Kada pričamo o javnim investicijama, one su ipak niže u EU u odnosu na neki period pre krize. Mi kao institiucija pokušavamo da utičemo pozitivno na trend povećanja investicija koji treba pozitivno da utiče na uvećanje društvenog proizvoda i smanjenje nezaposlenosti kroz Evropski fond za strateške investicije. Očekujem da će pozitivan trend da se nastavi u narednih par godina, pod uslovom da imamo geopolitičku stabilnost.”

Laza Kekić, iz The Economist Inteligence Unita u Londonu je dao kratak osvrt na globalna kretanja kao i kretanja u Evropi nakon Bregzita:

Ja sam optimista u odlučnosti Britanije da napusti EU. Skorašnji događaji pokazuju raskorak elite koja se i dalje protivi Bregzitu, međutim, običan narod je izglasao u demokratskom refenrendumu da je za izlazak i to se mora ispoštovati. Pregovori će biti teški između EU i Britanije i videćemo kako će se odvijati. Znam kad govorim o Bregzitu da to možda nekima ovde zvuči malo čudno s obzirom da je stremljenje ka učlanjenju u EU. Moguće je da ono što važi za jednu Britaniju, koja je peta, šesta najveća ekonomska sila na svetu, nije isto kao za Srbiju.“

O događaju:

Gala večera: Svet u 2018

Ekskluzivno, po prvi put ove godine, nakon završetka konferencije Color Media Communications i  Diplomacy&Commerce magazin organizovali su specijalan događaj Gala večera: Svet u 2018, na kome su zvanice bili ugledni gosti, predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora i privrede u Srbiji.

Domaćin večere je bio Robert Čoban, predsednik CPG a glavni govornik na večeri bila je predsednica Vlade R. Srbije Ana Brnabić. Koncept gala večere jeste razmena mišljenja, stavova i komentara u vezi sa političkim, privrednim i ekonomskim kretanjima u Srbij, regionu i svetu.

Večeri su između ostalog prisustvovali:

Erich Cossutta, predsednik Konfindustrije Srbija, Dragon Maritime, As agent of Cosco Group, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Joan Hoey, The Economist London, H.E. Kyle Scott, ambasador SAD, Draginja Đurić, predsednik Banca Intesa Executive Board, Goran Pitić, President of the Management Board of the Societe Generale Banka, Zoran Petrović AmCham President, CEO of Raiffeisen Bank, Jelena Pavlović CEO of PMI, Aleksandar Ružević Naled President, CEO of Coca-Cola HBC, Marija Desivojević Cvetković Senior Vice President, Strategy and Development of Delta Holding, Vladimir Đorđević VISA CEO CEE, Yana Mikhailova FIC President, Nestlé Adriatic CEO, Nikola Nedeljković GM of Belgrade waterfront, Ingeborg Ofsthus CEO of Telenor Srbija, Miloš Jelić Nelt Srbija, Slavica Pavlović Eurobanka CEO, Petar Popović Director of MTS, Srđan Šaper Founder And Chairman I&F McCann Grupa, Jan Lundin Sweden Ambassador to Serbia, Johan Osland CEO Sweden, Pertti Juhani Ikonen Ambassador of Finland to Serbia, Udo Eichlinger CEO Siemens, Jelena Veljić Siemens CFO Europe, Narinder CHAUHAN Indian Ambassador to Serbia, Anja Vujinović Jubmes Banka AD, Miloš Vujnović President Of The Executive Board Of Jubmes Banka AD, Svetislav Bulatovic President Energia Gas&Power, Ostoja Mijailović British motors CEO, Velimir Gavrilovic CEO Energia gas&Power, Ana Firtel FIC director, Ana Grujović Director of the Swiss-Serbian Chamber of Commerce (SSCC), Danijela Fišakov Director SBC (SPK), Dejan Jevtić AMS Osiguraanje, Gordan Bakota Croatian Ambassador to Serbia, Hugo van Veghel Director BSBA, Jelena Bulatović Executive Director at Serbian Association of Managers (SAM), Marija Radulović Director HPK, Sanja Ivanić Director General of the French-Serbian Chamber of Commerce, Vanda Kučera I&F McCann Grupa Corporate affairs, Branko Greganović President of the Executive Board of NLB Banka Belgrade, Vera Nikolić Dimić AmCham Executive Director, Nenad Kacrevic AMS Osiguraanje, Dragana Marković Direktor poreske uprave Srbije, Predrag Mihajlović Vojvodđanska Banka CEO, Jana Ljubičić Telekom Srbija i drugi.

Pogledajte još