Fruška Gora-Sremski Karlovci

Počev od poznog srednjeg veka, guste šume Fruške Gore, zaštićene moćnim Dunavom, pružale su utočište srpskoj duhovnosti, umetnosti i kulturi. Zbog impresivnog kompleksa srpskih srednjovekovnih manastira, burne istorije, izuzetne lepote i neprocenjive duhovne vrednosti, Fruška gora se često upoređuje sa Svetom Gorom.

Nacionalni park Fruška Gora je predeo izuzetnih prirodnih odlika i kulturno-istorijskih znamenitosti. Njegovih 25.000 ha prava su riznica flore i faune. Zbog svog geografskog položaja u njemu rastu i orhideje i četinari i obitava raznovrstan životinjski svet: od srna i zečeva do divljih svinja i orlova.

U šumama Fruške gore nalazi se izuzetan manastirski kompleks koji obuhvata 16 srpskih srednjovekovnih manastira, od kojih je većina izgrađena u 16. veku. Fruškogorski manastiri su čuvari srpske religije, tradicije i običaja, ali i jedinstveni spomenici umetničkog stvaralaštva srednjovekovne Srbije u arhitekturi i slikarstvu, posebna vrsta muzeja neprocenljive duhovne i umetničke vrednosti. Među njima su najpoznatiji Grgeteg, Hopovo, Jazak, Krušedol i Velika Remeta.

U sred nacionalnog parka Fruška Gora, u ekološkoj oazi bogate vegetacije i prijatne klime, smeštena je Banja Vrdnik, sa najsavremenijim metodama terapije, uključujući i akupunkturu.
U podnožju Fruške Gore, na samoj obali Dunava, nalaze se Sremski Karlovci (1246. km), centar srpskog duhovnog, crkvenog i kulturnog života od 18. do početka 20. veka. Grad je riznica istorijskih spomenika i starih institucija. U baroknom jezgru grada možete videti mnogobrojna istorijska zdanja iz 18. i 19. veka, koja plene, kako svojim izgledom, tako i značajem: Donja i Gornja crkva, Saborna crkva, Katolička crkva, česma Četiri lava, Magistrat, Kapela mira, Gimnazija, Patrijaraški dvor sa riznicom, palata Stefaneum. Ceo gradić predstavlja jedan od najlepših muzeja na otvorenom prostoru.

Ali svoju slavu Karlovci su stekli i čuvenim vinima, koja svakako vredi probati u jednom od preko 20 privatnih podruma. Danas u Beču postoji zaštićeno vino ružica sa imenom Karlovaca.

Iz fruškogorskih vinograda potiču i čuvena vina Erdevika i Iriga. Oni, zajedno sa Sremskim Karlovcima, čine poznato fruškogorsko vinogorje. Plemenite vrste vinove loze daju kvalitetna sortna vina severnog tipa, od kojih se neka mogu uporediti s rajnskim, mozelskim i francuskim vinima. Najpoznatija vina ovog kraja su fruškogorski rizling, talijanski rizling, rajnski rizling, župljanka, traminac, buvije, frankovka, plemenka, silvanac zeleni, portogizer i specifični aromatizovani bermet. U septembru u Sremskim Karlovcima održava se Karlovačka berba, manifestacija posvećena grožđu i vinu.

Na mestu potpisivanja Karlovačkog mira između Turske i Austrije 1699. podignuta je Kapela mira.

Krajem maja na Fruškoj gori se već decenijama održava međunarodni maraton, koji okuplja šetače, trkače i planinske bicikliste svih uzrasta, profesionalcei rekreativce.

Turističke informacije i smeštaj

Turistička organizacija opštine Sremski Karlovci
Branka Radičevića 7, 21205 Sremski Karlovci
021/882 127
mailto:info@karlovci.co.yu
http://www.karlovci.co.yu

Za informacije o smeštaju kliknite ovde

Pogledajte još