KUMIN: Mističan začin čuva zdravlje

Kod nas ovaj začin nije naročito popularan iako bi zbog blagotvornog delovanja na organizam trebalo. Ima ga u prodavnicama zdrave hrane, ali nije dovoljno tražen.

Indusi điru, kako ovaj začin iz milošte zovu, koriste u pecivima, salatama, jelima od povrća, pirinča, mahunarki, sira...

Kumin ima visoke nutritivne vrednosti, sadrži monosaharin i polisaharide koji su prava riznica dijetalnih vlakana. Bogat je masnim nezasićenim kiselinama, među kojima prednjači linolna i omega 3 masne kiseline. Baš zbog ovih amino-kiselina kumin povoljno utiče na zdravlje moždanih ćelija i dobru moždanu cirkulaciju. Sadrži i arginin, važan za trudnice, jer pomaže pravilan razvoj ploda. U zavidnim količinama ima karotena, kalcijuma, gvožđa, natrijuma, kalijuma.

Poboljšava varenje, smanjuje gasove i nadutost, neutrališe višak kiseline, pomaže normalnom lučenju sokova za varenje, uklanja stomačne grčeve, rešava probleme sa mokraćnim putevima.

Iranska istraživanja su potvrdila da eliminiše holesterol, smanjuje višak kilograma, a poboljšava krvnu sliku. Eliminiše holesterol zahvaljujući efikasnom sastojku filosterolu, koji istovremeno ubrzava metabolizam, čime utiče i na gubitak kilograma.

Kumin se pokazao delotvornim i kod jednostavnijih problema sa prostatom i upala mokraćnih puteva. Poklonici alternativne medicine ga preporučuju i za srčane tegobe, kao i probleme materice. Dobro upućeni tvrde da đira povećava i količinu majčinog mleka, zbog čega bi porodilje obavezno trebalo da ga uvrste u ishranu. Tvrde i da, osim što leči određene boljke, preventivno deluje čuvajući organizam zdravim.

S obzirom na to da je kumin začin vrlo jake arome, na koji Evropljani nisu naviknuti, treba ga koristiti dozirano.

Po četvrtinu kašičice treba stavljati u kuvana jela, kao što je, recimo, boranija, paprikaš, kuvana paprika... Kumin se odlično spaja i sa slatkim krompirom, bundevom, šargarepom, tikvicama i karfiolom. Mahunarkama i povrću naglašava prirodnu slatkoću, neutrališe njihovu oporost i sklonost ka stvaranju gasova u crevima. Za ovu njegovu osobinu znali su drevni Grci i Rimljani koji su posudicu sa kuminom držali na stolu za vreme obeda kao što mi držimo biber.

Može da se doda i u mešavinu belog luka u prahu, čime se postiže dvostruko lekovito delovanje ovih sastojaka u hrani. Savršen je dodatak u majonezu i humusu prilikom spravljanja sendviča, a odlična je kombinacija i sa pečenim leblebijama i orasima.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još