NIJE SVAKO ISTO: Koje povrće škodi organizmu?

Nutricionisti preporučuju da se na trpezi nađu krastavac, šargarepa, tikvice, paprike, a sledeće vrste povrća mogu biti problematične za određene kategorije ljudi.

Artičoke: Bogate su fruktanima, vrstom vlakana koja se ne vare, zbog čega mogu da izazovu nadimanje i gasove. Takođe, mogu biti problematične za ljude koji imaju bolesnu jetru. Fruktan sadrži i crni luk, pa se savetuje umerenost u korišćenju ovog povrća.

Prokelj: Mali kupus takođe izaziva nadimanje i gasove, pa ljudi sa čestim stomačnim tegobama treba da ga izbegavaju. Ovoj grupi pripada i karfiol.

Paradajz iz konzerve: Svež paradajz je odličan, a kuvan još bolji jer se oslobađa likopen koji smanjuje rizik od raka i srčanih oboljenja. Ali paradajz iz konzerve nema te osobine. Naprotiv. Kada hemikalija iz konzerve dođe u dodir sa kiselinom iz paradajza, oslobađa se materija "zaslužna" za mnoge zdravstvene probleme, od kardiovaskularnih do dijabetesa.

Krompir: Omiljeno povrće mnogih puno je ugljenih hidrata koje telo brzo vari, zbog čega nivo insulina u krvi naglo skače, ali isto tako i pada. Po tome, ima isti uticaj na šećer u krvi kao i konzerva sode. Zato je bolje izabrati žitarice celog zrna, poput kinoe ili smeđeg pirinča.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još