PODSTICAJ, ALI I KAMEN SPOTICANJA: Želja za potpunom savršenošću može da dovede do anksioznosti

To može da pokrene anksioznost, piše Harvard Health Blog.

- Perfekcionizam može da bude podsticaj, ali i kamen spoticanja - ističe klinički psiholog sa Medicinske škole Univerziteta Harvard Džef Simanski.

- Srž svakog perfekcionizma je namera da nešto uradimo dobro. Ako možete da pazite na nameru i željeni ishod, da prilagodite strategiju potrebi - radite dobro. Ali ako ne možete da podnesete sopstvenu grešku, tada vaš perfekcionizam kreće u pogrešnom smeru. U svom najtežem obliku perfekcionizam može da vas učini nesposobnim za obavljanje bilo kakvih zadataka - zbog straha od greške.

Svako je ponekada zabrinut, ali ako ste izuzetno zabrinuti i ako većinu vremena provodite u strahu, ako često osećate paniku, možda imate anksiozni poremećaj. Anksiozni poremećaj je najčešća mentalna bolest, prenosi Telegram.

Da biste napravili prioritete svojih aktivnosti, koje vam najviše znače, i da biste se držali strategije, doktor Simanski savetuje sledeću vežbu:

1. Odredite šta vam je važno u životu i što želite da postignete u narednih 50 godina života. Ako vas taj period previše opterećuje, mislite o onome u šta biste želeli da uložite svoju energiju u sledećih pet godina.

2. Razmislite o svojim tekućim ciljevima i projektima i odredite im prioritet. Koristite slova A, B, C i F da biste se odlučili: (A) gde želite da budete izvrsni, (B) gde možete da budete iznad proseka, (C) gde prosečni i (F) od čega možete da odustanete:

A (100% napora) - Ovo je rezervisano za ono što vam je najvažnije. Na primer, ako vam je najvažnija karijera, ciljevi mogu da vam budu da impresionirate šefa, da budete sigurni da su klijenti srećni, da napravite izvrstan proizvod.

B (iznad proseka, do 80 odsto napora) Možda volite da igrate tenis ili golf, ili možda naučite novi jezik. Uživate u ovim aktivnostima, ali nemate ambicija da budete profesionalci.

C (prosečan napor) Možda vam je važno da vam je stan čist, ali da li morate tako često da ga čistite? Ljudi vam ne dolaze u kuću svaki dan. A možda da čistite samo vikendom? Ili da se fokusirate na prostoriju u kojoj najčešće primate ljude.

F (bez napora) To su potrošači vašeg vremena koji ne doprinose vašim vrednostima ili vam ne donose nikakav užitak, kao na primer slaganje odeće na određeni način. Ako radite neke stvari koje, kada razmislite, shvatite da nisu uopšte važne, a koje ste po navici radili, možete sasvim da ih isključite.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.