Romantično festivalsko veče uz sjajnog Ivana Krpana

Dugotrajan i snažan aplauz zaslužio je Krpan izvevši romantičarski program na kojem su bile Schumannove "Arabeska" i "Fantazija" te dvadeset i četiri preludija Frédérica Chopina, a Chopina je odsvirao i za muzički dodatak, na poklon festivalskoj publici. Inače, ovaj program Krpan je početkom jula studijski snimio u Berlinu za "Idagio" – internet portal specijalizovan za klasičnu muziku, a snimak je tamo dostupan od 15. jula.

Ivan Krpan student je pete godine klavira u klasi prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Osvajao je prve nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima. Pre dve godine postao je dobitnik prve nagrade na međunarodnom takmičenju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treće nagrade na međunarodnom nadmetanju "Frederic Chopin" u Moskvi. Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade "Ivo Vuljević" za najboljeg mladog muzičara u 2015. godini.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspehe 2016. godine. Zagrebačka filharmonija dodelila mu je nagradu "Mladi glazbenik godine" za 2016. godinu. Najveći uspeh do sada Ivan Krpan ostvario je 2017. osvojivši prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom takmičenju "Ferruccio Busoni" u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih nadmetanja na svietu. U finalu je nastupio kao solista uz Haydn orkestar i dirigenta Arva Volmera te izvedbom 5. koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena osvojio naklonost stručnog žirija i publike. Pobeda u Bolzanu donela mu je niz angažmana tokom ove i naredne sezone, a među ostalima i gostovanja u Italiji, Njemačkoj, Kini, Južnoj Koreji i Južnoj Americi.

Sledeći festivalski muzički program, realizovan u saradnji sa fondacijom Caboga Stiftung, završni je koncert polaznika majstorske radionice Stefana Milenkovića, a održaće se večeras, 29. jula u letnjikovcu Bunić – Kaboga s početkom u 21 sat.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još