ZA 28.000 EVRA: Na aukciji prodato pismo Alberta Ajnštajna iz 1922. godine

Pismo Alberta Ajnštajna iz 1922. godine u kojem govori o svojim strahovima u vezi sa porastom antisemitizma u Nemačkoj, i to više od decenije pre dolaska nacista na vlast, prodato je na jednoj aukciji u Izraelu za 28.000 evra.

- Ovde se kuvaju ekonomski i politički mračna vremena, tako da sam srećan što mogu da odem od svega ovoga - napisao je tada 43-godišnji fizičar svojoj sestri Mariji nakon što je napustio Berlin i otišao na lokaciju koja se ne navodi u pismu.

Ajnštajn, koji je tri meseca pre toga osvojio Nobelovu nagradu, otputovao je iz nemačke prestonice nakon što su ekstremni desničari ubili ministra spoljnih poslova Valtera Ratenaua, njegovog prijatelja i takođe Jevrejina, posle čega ga je policija upozorila da bi on mogao biti sledeći.

Kada su nacisti došli na vlast u Nemačkoj 1933. i počeli progon Jevreja, Ajnštajn se nalazio na predavanju u inostranstvu. Odrekao državljanstva i potom konačno nastanio u SAD.

- Ono što je posebno kod ovog pisma je da je Ajnštajn stvarno predvideo, 10 godina ranije, ono što će se dogoditi u Nemačkoj - rekao je Meron Eren, jedan od osnivača aukcijske kuće „Kedem“ iz Jerusalima, koja je ponudila pismo, a koje je kupio nepoznati kupac.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još