KRATKOROČNA I RESTRIKTIVNA: Tuna dijeta za brzi gubitak kilograma

Trodnevna tuna dijeta predstavlja jedan od najpoznatijih režima ishrane u koji je uključena ova ukusna namirnica. Dijetu je potrebno sprovoditi kratkoročno jer je veoma restriktivna i omogućava jedva do 1.200 kalorija dnevno.

Redovno konzumiranje tunjevine ima pozitivan efekat na organizam, jer ona sadrži dosta vitamina D, omega 3 masnoća koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšavaju funkciju mozga i pomažu u smanjenju težine. Tunjevina je bogata vitaminima i fosforom i sadrži veoma malo masti, zbog čega gotovo da i nije potrebno začinjavati je, osim sa nekoliko kapi limuna.

Ovaj jelovnik se sprovodi tri dana, a zatim četiri dana normalno jedete. Tokom dijete svakog dana porcija tunjevine je obavezna. Ekstremno nizak kalorijski unos znači da ćete izgubiti malo masti, ali gubitak težine će verovatno doći pre svega zbog izbacivanja tečnosti, jer ishrana podrazumeva veoma malo ugljenih hidrata, koji pomažu telu da zadrži tečnosti.

Za dijetu se osim sveže i smrznute tunjevine može koristiti i tunjevina u konzervi. Mera od pola šolje odgovara polovini klasične konzerve, težine od 180 do 200 grama. Koristite konzervu sa tunom u komadu, a ne u komadićima i dobro ocedite ulje.

Tokom dijete trebalo bi da se striktno pridržavate režima ishrane i da pijete najmanje dva i po litra vode svakog dana. Dozvoljena je konzumacija čaja i crne kafe.

Varijacije dijete sa tunjevinom dozvoljavaju neke zamene, tost ili jogurt mogu da se zamene sladoledom od vanile, a umesto sira možete da jedete tunu.

PRVI DAN

Doručak: šolja crnog čaja ili kafe, 1/2 grejpfruta ili voćni sok, tost namazan puterom od kikirikija (ili susama)

Ručak: 100-150 g tunjevine u salati sa rukolom, kolutovima manjeg krastavca, čeri paradajzom i kašikom barenog kukuruza šećerca, šolja crne kafe ili čaja

Večera: 100 g kuvanog goveđeg mesa, 200 g dinstane boranije, 200 g narendane šargarepe sa nekoliko kapi limuna, manja činija pudinga od vanile (oko 100 g), srednja jabuka, šolja crne kafe, čaja ili vode za piće

DRUGI DAN

Doručak: šolja crnog čaja ili kafe, kuvano jaje, tost, banana

Ručak: 200 g tunjevine, pet krekera, šolja kafe, čaja ili vode

Večera: 200 g grilovanih pilećih prsa, 100 g barene šargarepe, 200 g barenog brokolija, banana, činija pudinga od vanile (oko 100 g), šolja crne kafe ili čaja

TREĆI DAN

Doručak: šolja crnog čaja ili kafe, pet krekera, 30 g sira,jabuka srednje veličine

Ručak: kuvano jaje, tost, šolja crne kafe ili čaja

Večera: 200 g tunjevine, 100 g barene šargarepe, 100 g barenog karfiola, kruška srednje veličine, činija pudinga od vanile (oko 100 g), šolja crne kafe ili čaja

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još