DRHTANJE RUKU: Na šta upućuje hronični i akutni tremor?

Drhtanje ruku ili tremor je nevoljno i ritmičko pokretanje međusobno nepovezanih mišića. Najčešće se pojavljuje u stanju mirovanja, kad su mišići opušteni.

Mnogi drhtanje ruku često povezuju sa Parkinsonovom bolešću, iako to ne mora da bude slučaj. Na primer, drhtavica u rukama može da se pojavi i kod zavisnika o kofeinu, ali i kod alkoholičara.

S obzirom na to da tremor može da bude posledica mnogih stanja, teško je reći šta ga je tačno uzrokovalo. Ukoliko je ta pojava česta, svakako treba tražiti lekarsku pomoć kako bi se utvrdio pravi razlog tremora. Na osnovu toga kada i kako se drhtanje ruku pojavljuje, lekar može da zaključi o čemu je reč.

Esencijalni tremor jedan je od najčešćih poremećaja pokreta, a može se pojaviti u rukama, glavi, glasu i drugim delovima tela. Najčešće se javlja kod odraslih osoba, a stanje se pogoršava s godinama. Javlja se prilikom određenih pokreta, poput držanja čaše, kašike ili, pak, pisanja. Prestaje u stanju mirovanja, odnosno kad su ruke opuštene.

Nepoznat uzrok

Tremor može da bude blag ili skoro neprimetan ili, pak, toliko izražen da vas ometa kod obavljanja svakodnevnih zadataka. Lekari nisu sigurni šta izaziva esencijalni tremor, a najčešće je nasledan, što znači da postoji genetska komponenta, čiji je uzrok za sada nepoznat. Esencijalni tremor najčešće se prvo pojavljuje samo u jednoj ruci, a potom prelazi i u drugu ruku. Ako je blag, ne treba ništa preduzimati. Ako je vrlo izražen, postoje određeni lekovi koji mogu pomoći i ublažiti drhtanje ruku.

Parkinsonova bolest

Za razliku od esencijalnog tremora, drhtavica ruku uzrokovana Parkinsonovom bolešću, pojavljuje se kad su ruke u stanju mirovanja. Ova vrsta tremora najčešće se javlja u obliku ritmičkih pokreta između palca i kažiprsta. Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest u kojoj određene moždane ćelije postepeno odumiru.

Iako nije sasvim jasno zašto do toga dolazi, odumiranje tih ćelija dovodi do nedostatka dopamina, što uzrokuje tremor i druge motoričke poremećaje kao što su tikovi s licem, loše držanje i poteškoće pri govoru.

Kofein

Baš kao što stres može da intenzivira uobičajeni fiziološki tremor, isto tako deluje i kofein. Ako primetite da vam se ruke tresu nakon što ste popili kafu ili neki drugi napitak s kofeinom, trebalo bi da smanjite unos kofeina.

Stres

Svaka osoba ima vrlo blag, nevidljiv oblik tremora, koji nastaje zbog srčanog ritma, protoka krvi i drugih procesa koji se odvijaju unutar tela. To se naziva fiziološkim tremorom. Ipak, pod određenim uslovima, taj tremor može da postane izraženiji. Stres ili teskoba mogu pogoršati fiziološki tremor, baš kao i trema ili strah. Zavisno o situaciji, ova pojava može da bude vrlo neprijatna.

Lekovi

Uzimanje određenih lekova može da izazove razne nuspojave, a jedna od njih je i tremor. Na primer, lekovi protiv astme mogu da dovedu do podrhtavanja ruku. Ako primetite da vam ruke drhte uvek nakon što ste popili lek, posavetujte se s lekarom o promeni terapije.

Umor

Još jedan uzrok izraženijem fiziološkom tremoru može biti i premorenost. Bilo da ste umorni zbog nedostatka sna ili ste se vratili s napornog treninga, umor i napetost povezani su sa podrhtavanjem ruku i ostalih delova tela.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još