LEK IZ PRIRODE: Pet zdravstvenih blagodeti cimeta

Cimet je jedan od najstarijih začina na svetu, a došao nam je s istoka. Još u doba drevnog Egipta brojni su ga nazivali najčudotvornijim prirodnim lekom. To definitivno nije bez razloga jer su njegovi pozitivni efekti na zdravlje jako važni:

1. Deluje protivupalno

Već je poznato da je cimet prepun antioksidansa koji naše telo štite od brojnih bolesti i zaraza. Samim time, cimet deluje protivupalno, pomaže u borbi protiv infekcija i popravlja oštećeno tkivo. Dakle, osim u kuvano vino, slobodno ga dodajte i u čaj.

2. Snižava nivo šećera u krvi

Tokom praznika niko ne pazi na šećere, a cimet je tu da uspostavi ravnotežu. On deluje na metabolizam koji tada poboljšava osetljivost na hormon insulin. Zapravo, jedan sastojak cimeta zapravo oponaša delovanje insulina. S obzirom na to da insulin upravlja transportom šećera iz krvi u ćeliju, glukoza se brže apsorbuje u ćelije. Osim toga, dokazano je da snižava nivo holesterola i triglicerida i štiti zdravlje srca.

3. Deluje na bakterijska i gljivična oboljenja

Svi znamo koliko naporne mogu biti bakterijske i gljivične infekcije. U borbi protiv njih može pomoći i cimet, zbog cinamaldehida - svog glavnog aktivnog sastojka. Reč je o prilično moćnom sastojku koji uspešno leči infekcije, čak i one teže poput gljivičnih infekcija disajnih puteva.

4. Sprečava loš zadah

Cimet deluje i protiv mikroba. Ubija mikoorganizme i sprečava njihov rast. Samim tim, zube uspešno brani od karijesa i smanjuje loš zadah. Dakle, žvake s cimetom možda nisu ukusne, ali su višestruko korisne. Mikrobe ubija i beli luk, ali... Vrlo je jasno zašto cimet ovde zvuči mnogo atraktivnije.

5. Pomaže u gubitku kilograma

Cimet navodno ubrzava metabolizam i samim time pomaže u gubitku kilograma. Posebno je efikasan u kombinaciji s medom. Na primer, postoji legenda o napitku koji savršeno služi upravo toj svrsi. Potrebno je prokuvati pola kašičice cimeta i kašiku meda u 1, 5-2 dl vode. Pola napitka treba popiti ujutro na prazan želudac, a pola uveče. Postupak je potrebno ponavljati svaki dan, a na duge staze - obećani su benefiti.

Izvor: Miss7.24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još