Otvaranje izložbe "Slike prolaznog sveta - Odnosi francuskog i srpskog intimizma" danas u Parizu

Plakat izložbe Slike prolaznog sveta u Parizu

Кatalog "Slike prolaznog sveta - Odnosi francuskog i srpskog intimizma", autorke Dijane Metlić objavljen je povodom istoimene izložbe koja će, u Кulturnom centru Srbije u Parizu, u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa, biti upriličena od 5. decembra 2018. do 9. februara 2019. godine.

Izložba će biti svečano otvorena 5. decembra u 19.00 časova, a publici će se tom prilikom obratiti: dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Radoslav Pavlović, direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu, Asja Drača Muntean, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture i informisanja RS i dr Dijana Metlić, autorka izložbe.

Izložbom Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma se francuskoj javnosti predstavlja 20 umetničkih dela poznatih srpskih slikara – Marka Čelebonovića, Ljubice Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Nedeljka Gvozdenovića, Ivana Tabakovića i mnogih drugih umetnika koji su prihvatili i preoblikovali slikarstvo francuskog intimizma.

Zahvaljujući svojim putovanjima, kraćim i dužim boravcima u Francuskoj, srpski umetnici su preneli duh intimizma u svoje poimanje sveta, enterijere, predstave sopstvenih likova i sebi bliskih krugova. Njihova dela su odgovor na stvarnost koja ih je usled Drugog svetskog rata ugrožavala i iz koje su se povlačili u dom kao jedino utočište. Upravo usled topline koja zrači iz tih prizora, tišine ostvarene pomoću hromatske ravnoteže i umirene game, intimizam prekoračuje geografske, vremenske, nacionalne i bilo koje druge ustanovljene odrednice.

Izložba kroz slike, tekstove i fotografije prikazuje višeslojne veze između srpske i francuske kulture i govori o preplitanju životnih puteva, tematskih i likovnih opredeljenja i sudbina francuskih i srpskih slikara epohe intimizma.

Autorka izložbe i istoimenog kataloga (na srpskom i francuskom jeziku) je dr Dijana Metlić, istoričarka umetnosti i profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dan nakon otvaranja izložbe, 6. decembra u 11.30 sati biće održano specijalno stručno tumačenje i razgovor sa muzejskim stručnjacima i istoričarima umetnosti iz muzeja i sa univerziteta u Parizu, s idejom upoznavanja sa stvaralaštvom srpskih umetnika, razmene znanja o intimističkom slikarstvu i vezama između srpske i francuske umetnosti. Tokom trajanja izložbe biće organizovana i stručna tumačenja izložbe na francuskom i srpskom jeziku za širu javnost.

Iz Galerije Matice srpske navode da duguje veliku zahvalnost privatnim vlasnicima koji su ustupili svoja dela za ovu izložbu, kao i saradnicima – Francuskom institutu u Srbiji i Кulturnom centru Srbije u Parizu.

Realizaciju izložbe i kataloga omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, ovim povodom istakla je:

- U okviru obeležavanja jubileja 170 godina trajanja Galerija Matice srpske je 2017. godine, među brojnim drugim programima, priredila izložbu i monografsku studiju Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma. Realizacijom ove izložbe želeli smo da ukažemo na jedan važan cilj u programskim aktivnostima Galerije u XXI veku – na potrebu za posmatranjem nacionalne umetnosti u širem evropskom kontekstu. Ova izložba nastala je kao rezultat naših opredeljenja da se posvetimo proučavanju jedne posebno važne teme u oblasti likovne umetnosti XX veka – slikarstvu epohe intimizma koje pokazuje direktne veze i uticaje srpskih i francuskih umetnika. Te veze bile su izuzetno snažne i višeslojne jer, ne samo da su srpski slikari odlazili u Pariz na školovanje i studijske boravke, već su duh francuske umetnosti preneli u svoje poimanje sveta, enterijere i predstave sopstvenih likova i sebi bliskih krugova.

Upravo na tim osnovama nastale su izložba i monografija Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma, autorke prof. dr Dijane Metlić. Кao odličan poznavalac srpske likovne umetnosti prve polovine XX veka autorka se posvetila pažljivom istraživanju francuske likovne scene datog perioda, te je kroz čitavu studiju preplela francusku i srpsku – praveći paralele, mapirajući moguće uticaje i ukazujući na razlike. Stoga, njen rukopis nije međusobno suprotstvaljanje nego preplitanje životnih puteva, tematskih i likovnih opredeljenja i sudbina francuskih i srpskih slikara epohe intimizma. U tome leži njegova vrednost i novina kao primeru međusobnih uticaja i veza naših kultura.

Bogdan Šuput, Opera u Parizu, 1938.

Izložba i monografija Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma, predstavljene su u Novom Sadu, ali nam se činilo da je važno da makar deo izložbe predstavimo i francuskoj publici kroz izložbu u Кulturnom centru Srbije u Parizu. Sa nešto manjim brojem slika iz kolekcije Galerije Matice srpskih i privatnog vlasništva, pokušali smo da prenesemo osnovnu ideju izložbe kroz dela najznačajnijih autora ovog pokreta i njihova raznovrsna tematska i stilska opredeljenja kako bi francuskoj javnosti prikazali duh intimizma u srpskom slikarstvu. Кatalog koji prati izložbu obuhvata kraći rapsravni tekst dr Dijane Metlić i reprodukcije dela odabranih za izlaganje u Parizu.

Kosta Hakman, Motiv iz Pariza

U godini koja je proglašena za Evropsku godinu kulturnog nasleđa ova izložba ima posebni značaj jer doprinosi nekim od osnovnih ciljeva ove proslave – podstiče svest o našoj zajedničkoj prošlosti i vrednostima i pojačava osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. U tom svetlu gostovanje Galerije Matice srpske u Parizu sa izložbom o francusko-srpskim vezama u okviru intimističkog slikarstva ima još veću vrednost.

Peđa Milosavljević, Krovovi, 1952.

Zahvaljujemo se Francuskom institutu u Srbiji na pomoći tokom pripremi i Кulturnom centru Srbije na realizaciji izložbe Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma u Parizu. Veliku zahvalnost dugujemo i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije što je prepoznalo važnost prikazivanja ove izložbe u francuskoj prestonici kao priliku za bolje razumevanje i poznavanje međusobnih veza naših kultura, ali istovremeno i kao mogući temelj izgradnje budućih profesionalnih odnosa francuskih i srpskih muzeologa i istoričara umetnosti.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još