ALI U OGRANIČENIM KOLIČINAMA: Tri sjajna razloga da u slast jedete čokoladu

Magnezijum je važan nutrijent za čak 300 procesa koji se događaju u telu, a crna čokolada je dobar izvor tog minerala, što je samo jedna od koristi tamne čokolade.

Čokolada je i te kako zdrava za naše zdravlje, pod uslovom da se zaista unosi u ograničenim količinama. Istraživači kažu da crna čokolada posebno utiče na zdravlje srca i smanjuje krvni pritisak, a ima i protivupalna i antioksidantna svojstva, a poboljšava i raspoloženje i smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

- Većina stručnjaka smatra da te koristi od čokolada duguje polifenolima - pojašnjava nutricionista Kristin Kirkpatik.

Uvek je važno konzumirati je u umerenim količinama i uvek odabrati onu koja sadrži bar 70 procenata kakaoa, pa i više.

Zbog čega je čokolada toliko dobra?

Snabdeva telo magnezijumom

Jeste li znali da čak 68 odsto ljudi ne unosi dovoljno magnezijuma u organizam? Magnezijum je važan nutrijent za čak 300 procesa koji se događaju u telu, a tamna čokolada je dobar izvor tog minerala.

U otprilike dve kockice tamne čokolade sa 77 posto kakaoa nalazi se oko 228 mg magnezijuma, a dnevna preporučena doza za unos je 400 mg.

Pomaže radu srca

Fizička aktivnost će ubrzati rad srca, a flavonoid u tamnoj čokoladi poradiće na njegovom zdravlju, kaže Kirkpatrik.

Dobrobiti su smanjen krvni pritisak, zdraviji krvni sudovi, bolji nivo holesterola i manji rizik od razvoja srčanih bolesti, srčanog udara ili smrti od navedenog uzroka.

Dobra je za mozak

Flavonoidi iz kakao su prijatelji mozga. Štite ranjive moždane ćelije i podstiču njihovu regeneraciju, kaže istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition.

Rezultati toga su bolja pažnja, brže razmišljanje i pamćenje, a prednosti mogu da budu i veće. Naime, trenutno se radi na istraživanju koje je u prvoj fazi otkrilo da bi flavonoidima možda mogle da se leče neurodegenerativne bolesti poput Alchajmerove.

Izvor: Nedeljnik
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još