ZA ДOČEK 7527. ATOMSKO SKLONIŠTE U NOVOM SADU

Ako kažemo da je „ovo vreme paklenih vozača” zna se da mislimo na jednu od najboljih rock grupa sa prostora bivše Jugoslavije - Atomsko sklonište!

Međutim, iako ih mnogi prepoznaju upravo po tom hitu, kao i pesmi „Treba imat’ dušu”, taj hrvatski sastav iza sebe ima ogromnu muzičku zaostavštinu, koja je inspirisala mnoge i bila deo predstavnika scene zbog kojih se jugoslovenska muzička scena kotirala visoko u svetu.

Upravo takve legende biće deo Дočeka 7527. u autentičnom prostoru Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor”.

Nastali zvanično pre 42 godine, u Puli, nakon raspadanja nekoliko bendova u kojima su prethodno svirali, „Atomci” su ideju i ime za grupu dobili na osnovu istoimene predstave njihovog prijatelja, pisca Boška Obradovića, a njihov umetnički izraz bio je nešto potpuno novo. Njihov rad nije bio samo stvaranje muzike, već multimedijalni projekat jedinstvenih tekstova, sa snažnim porukama, nesvakidašnjeg scenskog nastupa, praćenog umetničkim fotografijama, kojima su se predstavljali javnosti.

Njihov prvi album „Ne cvikaj generacijo” bio je jedan od najboljih i najznačajnijih prvenaca ex YU rock scene, sa tekstovima koji govore o društvenom i socijalnom stanju, dešavanjima u svetu, a šalju i antiratne poruke, pogotovo pesme „Ne cvikaj generacijo” „Umro je najveći mrav” i možda najpoznatija „Pomorac sam majko”.

Iako prvi album nije bio odmah odlično prihvaćen, jedan od najznačajnijih nastupa na kom su osvojili simpatije šire rock ‘n’ roll publike bio je upravo u Novom Sadu, na Boom festivalu!

Peti album „Mentalna Higijena”, snimljen u Londonu, je njihov najprodavaniji i najpopularniji. Ploča je dostigla platinasti tiraž, a njih je doveo na sam vrh tadašnje jugoslovenske rock scene, pa su 1982. bili proglašeni za grupu godine. Sa tog albuma proizašli su hitovi „Treba imat dušu", hit koji je puna tri meseca bio broj jedan na jugoslovenskim top listama, kao i „Na palubi jada" „Johnny", „Žuti kišobran", „Kraljica cigana", „Rahela" i „Iza zida".

Novosadska publika imaće priliku da čuje upravo te hitove i mnoge druge pesme velikana koji su, uprkos malim prekidima, opstali svih ovih godina, na sreću novih generacija, koje imaju prilike da čuju najkvalitetniju muziku 20. veka, ali i njihovih starijih obožavatelja, koji mogu da potvrde da „Atomce” još niko nije nadmašio!

Zato 13. januara pravac u MKC “Petefi Šandor”!

Karte su dostupne na Gigs Tix-u: http://gigstix.com/sve-ulaznice/13-docek7527/2522-atomsko-sklonite

 U okviru Дočeka 7527. u Novom Sadu nastupiće i Roby Lakatos, Roman Simović, Partibrejkers, Ritam nereda, Lena Kovačević, Vroom, Sanja Ilić i Balkanika, Zemlja gruva, Del Arno Band, Sajsi MC & DJ BKO, Bitipatibi, Đorđe Miljenović, Planet of Zeus, Sana Garić, MAiKA, Garavi Sokak, DJ Marko Milićević, Benjamin Fehr b2b Sloxxx, Nemesis, Renzo Spiteri, Josip A Lisac, Čičini čvorci, Plavi ptičić. Udruženje Visoko C i Jovana Balašević izvešće operu za decu “Baš Čelik”, Ludifico i Kreativni pogon Kabare Bre uz Aleksandar Dujin Bend, dok će u Galeriji Matice srpske biti izveden mjuzikl „Ko se boji Isadore Dankan”.

Pogledajte još