BOGAT IZVOR VITAMINA: Mango jača slab imunitet

Mango je drvo i plod koji se uzgaja u brojnim tropskim i suptropskim krajevima, a njegova domovina je Indijski potkontinent, zapravo Asam i Burma. Mango je neraskidivo povezan s folklornim i verskim običajima u Indiji. Plodovi i listovi manga koriste se za ukrašavanje svatova ili javnih i religijskih ceremonija.

I sam Buda je sedeo ispod drveta manga kad je doživeo prosvetljenje, pa se mango i danas koristi u mnogim obredima. Najviše se uzgaja za ishranu, a od njega se proizvode sokovi i sirupi, dok se koristi i kao začin, ali i kao sirovina za proizvodnju mirisa i boja.

Mango je bogat izvor vitamina A, C i D, a obilje antioksidanasa koje dolazi iz svežeg manga deluje povoljno u ishrani ljudi sa problemima kardiovaskularnog sistema. Pošto ima mnogo vlakana, koristan je i ljudima s usporenom probavom. Uz to, reguliše visok krvni pritisak, čisti kožu, pomaže kod dijabetesa, sprečava rast ćelija raka i odličan je borac protiv slabog imuniteta. Takođe je dobar i protiv infekcija urinarnog trakta.

Što se tiče konzumacije, jede se slično kao avokado. Dakle, operete i potom osušite mango. Uzmite nož i paralelno ga presecite, a košticu odstranite. Nasecite ga na kockice, a od njega možete praviti voćnu salatu i smuti.

Izvor: Dnevno.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još