RAZLOG JE LJUDSKI FAKTOR: Kanada se dva puta brže zagreva od ostatka sveta

Novo naučno istraživanje utvrdilo je da se Kanada zagreva dva puta brže u odnosu na ostatak sveta, pri čemu su najdrastičnije promene temperature zabeležene u kanadskom Arktiku.

U izveštaju kanadske vlade o klimatskim promenama upozorava se da su promene već očigledne u mnogim delovima zemlje i da se predviđa njihovo pojačavanje.

Kako se navodi, najveću promenu pretrpeo je kanadski Arktik i on će nastaviti da se zagreva mnogo brže od svetskog proseka.

U izveštaju se procenjuje da se prosečna godišnja temperatura u Kanadi u odnosu na 1948. godinu povećavala za 1,7 stepeni Celzijusa.

Najveće povećanje temperature bilo je na severu, u Kanadskoj preriji i u severnom delu Britanske Kolumbije.

Temperatura u severnim delovima Kanade se povećala za 2,3 stepena Celzijusa u odnosu na prosečnu temperaturu iz 1948. godine.

- Dok su i ljudske aktivnosti i prirodne promene u klimi doprinele zagrevanju u Kanadi, ljudski faktor je dominantan. Najverovatnije je da je više od polovine zagrevanja u Kanadi proizvod uticaja ljudskih aktivnosti - navodi se u izveštaju.

Izveštaj je objavljen nakon što je vlada uvela porez na ugljenik za četiri od deset kanadskih pokrajina koje nisu uspele da izrade planove za borbu protiv klimatskih promena.

Efekti globalnog zagrevanja uključuju i ekstremnije temperature, a više temperature vazduha mogle bi da znače i više toplotnih talasa i veći rizik od šumskih požara i suša u nekim delovima zemlje.

U izveštaju se navodi da bi okeani mogli da postanu kiseliji i sa manje kiseonika, što bi moglo da naškodi životu u moru.

Na brzo zagrevanje u Kanadi uticali su brojni faktori, među kojima su smanjenje snega i morskog leda, što je povećalo apsorpciju solarne radijacije i prouzrokovalo veća zagrevanja nego u drugim krajevima.

Uprkos sumornim predviđanjima, u izveštaju se ukazuje da bi količina zagrevanja mogla da bude ograničena, ako se na globalnom nivou preduzme akcija drastičnog smanjivanja emisija ugljenika na nivo blizu nule početkom druge polovine veka, kao i znatnog smanjivanja emisija drugih gasova sa efektom staklene bašte.

Kanada je jedna od 200 zemalja koje su potpisale pariski sporazum o klimatskim promenama, a vlada te zemlje je rekla da će nastojati da smanji emisiju štetnih gasova do 2030. godine do 30 odsto.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još