VELIKI BEOGRADSKI KONCERT: "Parni valjak" 8. novembra u Areni

Legendarni rok bend "Parni valjak" proslaviće 44 godine postojanja velikim beogradskim koncertom 8. novembra (20:30) u Štark areni, u okviru turneje prigodnog imena "Runda 44". Nastao na temeljima čuvene zagrebačke "Grupe 220", zvanično osnovan 11. novembra 1975. godine, "Parni valjak" je upravo u Beogradu zabeležio svoj prvi nastup 29. novembra iste godine na koncertu više grupa u Hali sportova.

- Odgovorno tvrdim da još uvek sviramo sa jednakim guštom. U muzici je bitno, a moj bend drži ta sreća, da smo svi zaljubljenici u svoj posao. Mi zaista volimo da sviramo, radujemo se na bini i to se prenosi na publiku. Iza svega stoji žar sviranja - objašnjava suštinu 44-godišnjeg postojanja "Parnog valjka" glavni autor i gitarista Husein Hasanefendić-Hus.

Od početka predvođen Husom i harizmatičnim pevačem Akijem Rahimovskim, "Parni valjak" je tokom svoje izuzetne karijere objavio dvadesetak studijskih, nekoliko live albuma, mnoštvo kompilacija i nekoliko video izdanja, prošavši kroz brojne promene postave, a u kolektivnu svest na ovim prostorima urezali su se mnoštvom bezvremenih hitova kakvi su "Lutka za bal", "Stranica dnevnika", "Neda", "Uhvati ritam", "Jesen u meni", "Ugasi me", "Sve još miriše na nju", "Zastave", "Sunčanom stranom"...

- Dobra pesma uvek nađe put. I sad snimamo pesme koje postaju hitovi, bar po tome kako ih ljudi pevaju na koncertima - ističe Hus.

Kreativnu moć "Valjak" pokazuje i jesenas objavljenim studijskim albumom "Vrijeme" (Croatia Records), na kome se uz pet prethodno neobjavljenih pesama, nalaze i singlovi iz poslednjih nekoliko godina: "Samo ti (Norma Belle)", "Prolazi sve, zar ne?", "Za malo nježnosti", "Opet se smijem", "Ljubav", "Vrijeme", "Kad nemaš kud" feat. Tina Kresnik i "Otkud ti pravo".

- Upravo je naslov turneje 'Runda 44' proizašao je iz stiha iz pesme 'Kad nemaš kud' s novog albuma - 'Ne znam koja runda, al' još uvek stojim'. 'Runda 44' je izraz iz sportskog žargona za našu 44. godinu na sceni - kažu u "Valjku".

"Parni valjak" je tokom 44 godine bio i ostao jedan od najvećih, najuticajnijih i najpopularnijih bendova bivše Jugoslavije, dobitnik brojnih "Porina" i mnoštva ostalih nagrada i priznanja, čiji je muzički stil s godinama evoluirao, ali je ostao veran svom izvornom rok izrazu i pretežito ljubavnoj tematici. Od osnivanja 1975. godine u Zagrebu do danas, izuzev kratke pauze 1988. i neaktivnosti od 2006. do 2009. godine, "Parni valjak" je održao na stotine koncerata, koji ostaju upamćeni po odličnoj povezanosti s publikom i vrhunskoj muzičko-scenskoj izvedbi, koju uvek prati produkcija i organizacija svetskog kvaliteta. O unutrašnjoj dinamici između njega i Akija, i odnosima unutar benda 44 godine kasnije, Hus kaže:

- Imamo svest o žrtvi i kilometraži, o svemu što smo proživeli zajedno i jedno duboko uvažavanje činjenice da smo se zaista borili da dođemo u poziciju u kojoj smo sada. Taman da ništa drugo ne postoji, to je velika stvar. Mi smo različiti ljudi, ali imamo neke momente koje delimo. Postoji međusobno poštovanje svih u bendu i prijateljski odnos koji je čvršći od ugovora, jer ga nemamo!

Ulaznice za koncert "44 Runde" "Parnog valjka" u Beogradu 8. novembra biće u prodaji od srede 17. aprila na blagajni Štark arene i ostalim prodajnim mestima Ticket Vision-a, odnosno preko www.tickets.rs, i koštaju 1.800 dinara za parter, dok su za tribine 1.800, 2.000, 2.500 i 2.800 dinara, odnosno 15.000 dinara za ložu.

Izvor: Promo
Foto: Dario Njavro

Pogledajte još