fbpx

Otvaranje izložbe Residuum II Adriana Klaje na novoj lokaciji galerije Laufer

Izložba Adriana Klaje, Residuum II, biće otvorena u petak 17. maja u 18.00 časova na novoj lokacii galerije Laufer, u Krunskoj 42, na Vračaru.

Adrian Klajo njegove pronađene elemente stavlja u takvu jezičku strukturu, u kontekst značenja, u kojem dobijaju potpuno novo značenje i namenu. Ovi objekti stvaraju nov kontekst, nov kvalitet slike i predmeta nakon što ih je umetnik smestio u višu konzistenciju jezika. Oblike materija, od kojih je oduzeta njihova primarna funkcija, postavlja u sekundarnu ulogu, elemente čiji životni vek je izmerljiv, postavlja na pijedestal večnosti u klasičnom smislu reči.

Ko bi pomislio, kakvu snagu ima na primer prizor nagomilanih smrznutih dunja, koliko toga nam govori o raspadanju, o uzaludnoj elementarnoj borbi, Jezičko stilističke veze njegovih dela su višesmerne, složene. Na pojedine njegove radove je karakteristično novorealističko gomilanje predmeta – na primer u slučaju dunja i letva ograde, dok u drugom slučaju njegova dela stoje blizu art povru (arte povera), poetici siromašne umetnosti.

Naročito se ističe karakteristika ovog poslednjeg: obično su predmetni elementi goli, sirovi, zanemaruju pregradaciju veštačke intervencije. U krajnje vreme se na njih nataloži čađ, kao odraz tužne prošlosti. Korišćenje materijala je više minimalistički nego prekomerno. Sa manje se izražava više.

 

Adrian Klajo je rođen 1993. godine u Senti, Srbija. Apsolvent je Akademije umetnosti u Novom Sadu na Departmanu slikarstva u klasi Bosiljke Zirojević Lečić. U 2017. godini završio je kurs "Forma kao temelj" prof. Mark Van Yetter na letnjoj akademiji u Salzburgu.

Od 2014. godine aktivno je učestvovao na preko četrdeset izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Mađarska, Slovačka, Austrija). Član je FKSE (Studio mladih umetnika) u Budimpešti (Mađarska) i HidKorArt - (grupa mladih umetnika) u Novom Sadu. Dobitnik je nekoliko nagrada. Živi u Mađarskoj i Srbiji.

Autor: Balint Sombati
Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.