Japan i EU za čistiju sredinu

EU je preko EAR u Srbiji finansirala sprovođenje TAM programa u 65 preduzeća, a u 2007. odobrena je treća faza koja obuhvata još 72 preduzeća u šta će biti uloženo dodatnih četiri miliona evra

Jedan od uslova za dobijanje klaničkog broja za izvoz u Evropsku uniju je, pored ostalog, rešenje prečišćavanja otpadnih voda u klanicama i tovilištima. U klanicima je 99 odsto zagađenja otpadnih voda biološkog porekla, što je samo delimična prednost. 
U rešenje ovog problema uključila su se vlada Japana i Evropska unija, koji preko Evropske agencije za rekonstrukciju, kroz program EBRD TAM, finansiraju obuku i izradu projekata. Tim povodom Valjevo je bilo domaćin seminara na kome su prikazani dva paralelno realizovana programa restrukturiranja u Klanici Divci i ekološkog programa u makedonskoj klanici „Ži−Va“.

Naša vlada se uključila u ovakve programe pomoći malim i srednjim preduzećima, zašto smo izdvojili devet miliona evra. Inače, kroz programe obnove investirali smo dva miliona evra. Deo tih sredstava koristile su i tri škole iz Valjeva − rekao je Tadashi Nagai, ambasador Japana u Beogradu. U Klanici Divci, kod Valjeva, pomoć japanskih i holandskih stručnjaka ogledala se u dva dela. Prvi je bio instruktivni i savetodavni kako da se reši problem prljavih voda i organskog otpada u klanici i na stočnim farmama. Grupa valjevskih stručnjaka i farmera boravila je, u sklopu toga, na sedmodnevnom studijskom putovanju u Holandiji. U finansijskom delu obezbeđena je donacija od 10.000 evra, što je polovina vrednosti, izrade studije i projekata, koji će biti završen u novembru ove godine. 

Ukupna vrednost investicije, koju treba da realizujemo naredne godine je 250.000 evra i kada sve završimo kompletno ćemo rešiti problem otpadnih voda naše klanice, po trenutno najmodernijoj svetskoj tehnologiji. Istovremeno ćemo obezbediti preradu i ostalog organskog, klaničkog otpada, od koga ćemo praviti vrlo kvalitetno đubrivo − kaže Milorad Mitrović, direktor Klanice Divci i dodaje da se problemi s otpadom na farmama, takođe, moraju rešavati.

Pri uzgoju stoke stvara se otpad koji, iako ne sadrži toksične ili opasne materije, može dovesti do zagađenja površinskih i podzemnih voda. Uz pravilan tretman organske materije iz otpada mogu da se koriste za neku vrstu komposta ili za prehranu za fermentaciju metana − ističe Ken Ući Kimoto, japanski stručnjak koji radi na TAM projektu u makedonskoj klanici Ži−Va. („Pregled“)

Pogledajte još