ČUDESNE MOĆI: Kopriva - lek iz prirode

Kopriva je poznata po svojim listovima koji "žare", ali naizgled neprijatna biljka ima zaista čudesne moći.

Njene zdravstvene prednosti su višestruke, te spada u jednu od najkorisnijih i najlekovitijih biljaka iz prirode.

Čisti telo od toksina

Kopriva je prepuna korisnih nutrijenata, te je savršena biljka za čišćenje tela od toksina, ali na nežan i siguran način.

Njeno diuretsko delovanje dodatno pospešuje pročišćavanje organizma. Takođe, pospešuje iskoristivost hranjivih sastojaka u organizmu, te se brine da probavni sistem dobro funkcioniše, sprečavajući taloženje otrova.

Takođe, poboljšava rad limfnog sistema tako što pomaže telu da se oslobodi viška toksina i u bubrezima.

Pomaže u trudnoći

Kopriva se smatra prirodnim lekom za žene u trudnoći i tokom porođaja, te često preporučuje ženama koje imaju vrlo bolan porođaj. Sprečava preveliko krvarenje jer deluje kao koagulant.

Zatim, pospešuje proizvodnju mleka i čini laktaciju lakšom.

Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva pozitivno utiču na žensko zdravlje zbog brojnih aktivnih komponenti. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a ,te može da smanji obilnost krvarenja.

Ženama koje prolaze kroz menopauzu olakšava promene koje se događaju u telu i okrepljuje, što će hormonalne "turbulencije" učiniti podnošljivijima.

Poboljšava cirkulaciju

Kombinacija vitamina C i gvožđa je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih ćelija. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, ključnog sastojka hemoglobina.

Povećavajući broj crvenih krvnih ćelija i poboljšavajući cirkulaciju, ekstremiteti tela dobijaju dovoljnu količinu kiseonika potrebnu za podizanje nivoa potrebne energije.

Zato se često preporučuje za smanjenje umora i lečenje anemije, čiji simptomi uključuju opštu slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

Sprečava pojavu bubrežnih kamenaca

Poznati je diuretik, ali na bubrege deluje i na drugi način – tako što razbija kamenac u bubrezima i žuči.

Na taj način može se sprečiti pogoršavanje simptoma, te hirurško uklanjanje kamenaca. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomernog zadržavanja tečnosti.

Osim toga, efikasna je kod infekcije mokraćnog sistema, pa se tako koristi i kod upale bešike.

Deluje protivupalno

Pomaže kod reumatoidnog artritisa i hroničnih bolova u mišićima. Čaj od koprive ili dodaci ishrani na bazi koprive deluju i kod lečenja gihta.

Jača kosti

Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, elemenat koji pomaže u zadržavanju kalcijuma u kostima, što znači da kopriva pomaže u sprečavanju osteoporoze. Takođe, reguliše hormone u telu.

Pomaže kod problema s disanjem

Olakšava razne respiratorne poteškoće, uključujući peludnu groznicu, astmu i druge sezonske alergije. Takođe, određene kombinacije ekstrakata koprive mogu značajno smanjiti alergijske reakcije. Redovno konzumiranje čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za lečenje astme.

Štiti zdravlje srca

Čuva zdravlje srca, a brojna istraživanja su dokazala da redovno konzumiranje čaja od koprive pomaže u snižavanju sistolnog krvnog pritiska, te da smanjuje napetost i stres kardiovaskularnog sistema.

Poboljšava izgled kože

Zahvaljujući antioksidacionom delovanju pospešuje zarastanje rana, smanjuje pojavu ožiljaka i mrljica od akni, te smanjuje bore i staračke mrlje.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još