NAUČNICI OTKRIVAJU: Da li je crveno vino zaista zdravo?

Mnoge naučne studije su ukazivale na vezu između konzumiranja umerene količine crvenog vina i dobrog zdravlja srca, ali nijedno istraživanje do sada nije uspostavilo konkretnu uzročno-posledičnu vezu između konzumiranja alkohola i boljeg zdravlja srca, tvrde naučnici.

Doktor Robert Kloner izjavio je da je još nejasno da li je crveno vino direktno povezano sa zdravljem srca, ili su u igri ipak drugi faktori. Verovatnije je, sugeriše dr Kloner, da će ljudi koji piju vino voditi zdraviji način života i imati zdraviju ishranu, kao što je ona mediteranska, za koju se zna da je kardioprotektivna.

Međutim, možda čak nećete morati da pijete crno vino kako biste osetili koristi, rekao je Kloner. Za umerene količine piva i alkoholnih pića takođe se smatra da su povezane sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

Često se pretpostavlja da crveno vino može biti dobro za srce, jer sadrži antioksidanse kao što je resveratrol, koji se prvenstveno nalazi u grožđu, ali i u kikirikiju i borovnicama. Neke studije ukazuju da resveratrol može da utiče na smanjenje holesterola i sniženje krvnog pritiska.

- Postoje oprečna mišljenja o tome da li je resveratrol zaista kardioprotektivan ili nije. Pored toga, postoje mimoilaženja i o količini resveratrola koju bi trebalo uzimati da bi se osetio efekat - rekao je Kloner.

Istraživanja su pokazala da umerena konzumacija alkohola može imati neke zdravstvene koristi, uključujući podizanje nivoa dobrog holesterola i smanjenje rizika od dijabetesa. Međutim, prekomerno konzumiranje alkohola može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, uključujući oštećenje jetre, neke vrste raka i moždanog udara, da ne spominjemo njegov negativni učinak na srce.

NAJVIŠE DVA PIĆA DNEVNO

Lekari preporučuju da, ako pijete alkohol, to činite umereno - da ne konzumirate više od jednog do dva pića dnevno za muškarce i jedno piće dnevno za žene.

- Višak alkohola je stvarno loš za srce. To može izazvati visok krvni pritisak i podstaći aritmiju. On može uzrokovati i kardiomiopatiju zato što je alkohol toksičan za ćelije srčanog mišića - rekao je Kloner.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još