Izabran najlepši stari maturski tablo Novog Sada u Muzeju Vojvodine

Izbor za najlepši stari maturski tablo Novog Sada "Ispit zrelosti DANAS" održan je juče, u Muzeju Vojvodine, u sklopu izložbe "Ispit zrelosti" a kao najlepši proglašen je tablo Srpske velike pravoslavne gimnazije u Novom Sadu iz 1903/4. godine.

Tablo je nastao kao poklon jedne generacije svome razrednom starešini profesoru Jovanu Živojnoviću. Đake je fotografisao dvorski fotograf Jovan I. Stojković. Među učenicima su imena budućih uglednih građana Novog Sada: Trivun i Đorđe Dunđerski, Ignjat Pavlas i dr.

Pobednički tablo

Ono što privlači pažnju na samom tablou koji je bogato ukrašen jeste i jedna učenica – Ana Mihaldžić (ćerka prote Mihaldžića). Devojkama je u to vreme bilo zabranjeno da u skamijama sede sa momcima. One su privatno slušale nastavu i polagale ispit zrelosti. Ana je bila prva devojka kojoj je bilo dozvoljeno da stavi svoju fotografiju na tablo, a treća koja je u pomenutoj školi položila maturu.

Prisutnima su se ovom prilikom obratiti: dr Drago Njegovan, upravnik Muzeja Vojvodine; Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i Čarna Milinković, viši kustos istoričar i koautorka izložbe "Ispit zrelosti".

Izbor su organizovali Color Media Communications i Muzej Vojvodine, a najlepši stari maturski tablo birao je žiri koji su činili ugledni ljudi grada Novog Sada: dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice Srpske; mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavle Beljanski; dr Biljana Šimunović Bešlin, Katedra za istoriju, Filozofski fakultet Novi Sad; Željko Mandić, Katedra za fotografiju, Akademija umetnosti Novi Sad; mr Ružica Vukobratović, direktorka Gimnazije “Isidora Sekulić”; Svetlana Horvat, Serbia Fashion Week; Milan Mumin, muzičar i Vesna Farkaš, novinarka.

U sklopu događaja prisutni su mogli da vide i mini izložbu odnosno pet pobedničkih tabloa održanog "Izbora za najlepši maturski tablo Novog Sada" koji je Color Media Communications organizovala uz podršku OPENS-a tokom protekla dva meseca.

Pogledajte još