PET SIMPTOMA SUGERIŠU: Promenite pilule za kontracepciju

Pilule za kontracepciju u upotrebi su već decenijama, ali i dalje imaju dugu listu neželjenih dejstava. Neka od njih su blaga, a neka ne bi trebalo da zanemarite.

Može da se desi da jedan tip pilula žena toleriše bolje nego drugi. Zbog toga, ako postoje neke negativne posledice, porazgovarajte sa lekarom o prelasku na drugi tip oralne kontracepcije.

Ugrušak

Osnovni razlog zabrinutosti je činjenica da pilule koje sadrže estrogen, donekle povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Ako osetite bolove u grudima ili nogama, oticanje ili crvenilo nogu, kratak dah, probleme sa vidom ili disanjem, smesta se javite lekaru.

Krvarenje

Tačkasto krvarenje češće se dešava kad se uzimaju pilule sa niskim dozama hormona. Nekim ženama može da pomogne prelazak na nešto jaču pilulu, sa malo višim sadržajem hormona. Ipak, ako se tačkasto krvarenje javlja i posle nekoliko meseci korišćenja, potrebno je posavetovati se sa ginekologom o promeni pilule.

Smanjeni libido

Ako vam libido slabi, to može da bude posledica pilula. Ukoliko ste to primetili nakon što ste počeli da pijete pilule, to znači da će vam možda više odgovarati pilule koje sadrže samo progestin.

Gojenje

Iako nije potvrđeno da je dobijanje na telesnoj težini posledica uzimanja pilula, neke vrste mogu da izazovu privremeno zadržavanje vode u organizmu, što ostavlja utisak da ste se ugojili. To se uglavnom reguliše posle dva ili tri ciklusa.

Bolovi

Ako imate glavobolje, rešenje bi moglo da bude prelazak na pilule koje sadrže nižu dozu estrogena. Ali, ako imate jake glavobolje koje traju i ne prolaze kad uzmete nešto od uobičajenih lekova protiv bolova, ili vas boli stomak na način koji ne liči ni na šta što ste ranije osetili, a naročito ako je bol lociran u gornjem desnom kvadrantu abdomena, potreban je hitan pregled.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još