Ovacije za Šulića i Jurinića u prepunom Kneževom dvoru

Violončelista Luka Šulić i pijanista Aljoša Jurinić nastupili su sinoć, 22. avgusta u atrijumu Kneževa dvora, a ovaj prvi zajednički nastup istaknuta dva mlada muzičara privukao je brojnu publiku koja je Knežev dvor ispunila do poslednjeg mesta.

Upravo su jubilarne 70. Dubrovačke letnje igre bile povod prve saradnje Luke Šulića i Aljoše Jurinića koji su se svojim uspesima i harizmom već etablirali na međunarodnoj muzičkoj sceni, a ovaj svoj zajednički program posvetili su repertoarnim delima za violončelo i klavir velikana romantizma Roberta Šumana i Johanesa Bramsa, ali i delima kompozitora 20. veka Arva Perta i Astora Pjacole te, uprkos tome što su prvi put delili pozornicu, pokazali sjajnu uigranost.

Izvedeni su Šumanov Adađo i Alegro, Bramsova Prva sonata za violončelo i klavir u e-molu, Pertove Spiegel im Spiegel i Fratres te Piazzollin Le Grand Tango. Ovacijama i gromoglasnim aplaudiranjem muzičari su nagrađeni nakon svake tačke, a oduševljenoj publici koja ih je na poklon vraćala čak četiri puta, zahvalili su s dva odsvirana bisa, Hačaturjanovim Plesom sa sabljama te drugim stavkom Šopenove Sonate za violončelo. Mnogobrojna publika mogla je pre početka koncerta, kao i u pauzi, probati nove proizvode Kraša, pokrovitelja ovog koncerta.

Miljenik festivalske publike, violončelista Luka Šulić poslednjih godina nastupao je širom sveta kao član planetarno popularnog dua 2CELLOS. Kao klasični muzičar, na Dubrovačkim letnjim igrama prvi je put nastupio 2009. godine, zatim 2010. te 2011. godine u prepunom atrijumu Kneževa dvora uz Stjepana Hausera i Zagrebačke soliste. Njegov sinoćnji nastup na Igrama označava svojevrsni povratak klasici ovog mladog umetnika, a upravo je on prvi izrazio želju za saradnjom s Aljošom Jurinićem koji se festivalskoj publici predstavio 2016. godine recitalom u sklopu programa U susret budućnosti. Posvećen takmičenjima, Jurinić je poslednjih godina nastupao isključivo solistički ili uz orkestre, a sinoćnjim koncertom napravljen je njegov iskorak prema komornom muziciranju, koji je umetnik dugo priželjkivao, kako je sam otkrio.

Koncertom Šulića i Jurinića zaključena je sezona festivalskih muzičkih programa u Dvoru, no ljubitelje muzike u sklopu 70. Igara očekuje još i završni koncert 25. avgusta u 22 sata ispred crkve sv. Vlaha, na kojem će Simfonijskim orkestrom HRT-a dirigovati maestro Enrico Dindo, a uz njih će se publici predstaviti i mlada udaraljkaška zvezda Simon Rubino.

Foto: Promo

Pogledajte još