BOLE VAS ZGLOBOVI: Uz pomoć pet saveta olakšajte sebi

Ako pokušavate da otkrijete koji je razlog bolova u vašim zglobovima, veoma je bitno da znate da je ovaj simptom veoma opasan i da zahteva stručni pregled i tretman.

Ovih pet stvari mogu da vam pomognu da ublažite bolove u zglobovima:

Kalcijum i vitamin D mogu da olakšaju bol

Nekoliko naučnih studija dokazalo je da vitamin D može da ublaži bolove u zglobovima. Takođe, primećeno je da zglobovi počinju da bole onda kada imate nedostatak ovog vitamina u svom organizmu. Zbog toga je veoma važno uzimati vitamin D sa kalcijumom. To vas neće izlečiti, ali će vam umanjiti upalu i vaše kosti učiniti jakima.

Pravilna ishrana može da umanji upalu

Pravilna ishrana koju će vam preporučiti lekar olakšaće bolove u zglobovima. Postoje neke namirnice koje vam mogu pomoći a to su: riba, maslinovo ulje, voće, povrće i čaj od šipka. Takođe, šipak je bogat antioksidansima koji mogu da pomognu u zaštiti od oštećenja ćelija.

Telesna aktivnost može da poboljša vaše stanje

Naravno, kada imate bolove u kolenima, ne možete da skačete i trčite kao zdrava osoba, ali to ne znači da bi trebalo da izbegavate sve fizičke aktivnosti. Čak i duge šetnje mogu da vam budu dovoljne da ostanete u formi. Lekari obično preporučuju da radite posebne vežbe koje ne stvaraju dodatni pritisak na vaše zglobove.

Trebalo bi biti oprezan s primenom toplote i hladnoće

Budite oprezni pre nego što počnete da grejete ili hladite mesto koje vas boli. Nekada ne biste smeli da zagrejavate telo, uključujući i tople kupke, masaže i saunu. Takođe morate da budete oprezni i s nanošenjem hladnih peškira i kockica leda. Ako je napolju zima ne zaboravite na toplu odeću i rukavice.

Nisu svi bolovi u zglobovima artritis

Ponekad je vrlo teško dijagnostifikovati koja je bolest povezana s bolovima u zglobovima. Mnogi simptomi bolesti su slični, ali ukoliko imate bar jedan zglob koji vas boli trebalo bi da odete kod reumatologa. Samo profesionalac može da razlikuje artritis od drugih oblika bolesti zglobova.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još