PET ČAJEVA ZA DETOKSIKACIJU: Izbacuju otrove iz tela, smanjuju kilograme i obnavljaju jetru

Vreme je za detoksikaciju organizma. Naša preporuka je da pijete jedan od ovih pet čajeva:

1. Čaj od koprive

Kopriva se u srednjem veku koristila kao prirodni diuretik te za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Danas se primenjuje kao pomoć kod urinarnih infekcija, povećane prostate, povreda ili istegnuća mišića i zglobova, uboda insekata te kožnih tegoba poput ekcema.

Kopriva podstiče ispiranje bubrega, kao i rad limfnog sistema, koji je izuzetno bitan za detoksikaciju. S obzirom na to da uklanja toksine iz organizma, odličan je tonik za vašu kožu.

Daje blagu energiju telu, zbog toga je najbolje da ga pijete jutro.

Priprema čaja: kašiku osušenih listova koprive prelijte vrelom vodom, ostavite da odstoji poklopljeno pa popijte.

Napomena: Čaj od koprive nije namenjen trudnicama.

2. Čaj od maslačka

Maslačak je mnogo više od običnog poljskog cveta. U svrhu čišćenja organizma možete koristiti cvet, listove i koren maslačka. Ova biljka takođe podiže nivo enzima koji su zaslužni za detoks. Njegovi intenzivno žuti cvetovi obiluju antioksidansima i flavonoidima koji deluju kao čistači jetre, ali i kao obnavljači svih ćelija u organizmu.

Priprema čaja: žute cvetove maslačka stavite u vodu, ostavite da vri na laganoj vatri oko 15 minuta. Čaj možete pripremiti i od sušenih listova: u vruću vodu dodajte 1 kašiku lišća maslačka, poklopite i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procedite i popijte.

3. Čaj od korena čička

Koren čička stotinama godina koristio se kao čistač krvi, a pritom je prava riznica nutrijenata. Spomenimo samo neke: folna kiselina, magnezijum te vitamini C i E. Baš kao i kopriva, i čičak je izvrstan diuretik, koji preko urina izbacuje toksine iz vašeg organizma.

Koren čička sadrži i tvar poliacetilen, koja ima snažna protivgljivična i antibakterijska svojstva. Osim što čisti krv, primenjuje se i u lečenju akni jer potstiče cirkulaciju i čisti epidermu od toksina. Ovaj koren odlično regeneriše i čisti jetru te stimuliše njen rad. Izvrsno potstiče probavu te vas i na taj način oslobađa suvišnih toksina.

Priprema čaja: u 250 ml vode stavite 2 kašike sušenog korena čička pa pustite da provri voda. Ostavite poklopljeno 5-10 minuta pa procedite i popijte. Ovaj čaj možete piti 2-3 puta na dan, uvek sveže pripremljen.

4. Čaj od korijandera

Ova biljka, koja se u SAD-u naziva cilantro, ima intenzivan ukus, a poznata je po tome što čisti organizam od teških metala, poput žive, aluminijuma i kadmija.

Korijander deluje tako da na sebe veže toksine, oslobađa ih iz tkiva, a potom eliminiše iz organizma. Ova biljka izvrsno čisti kožu i smanjuje oksidativni stres te ima antiseptička, protivgljivična i antioksidativna svojstva. Vrlo je delotvoran kod probavnih tegoba te potstiče rad pankreasa.

Priprema čaja: metalni filtar za čaj napunite svežim ili sušenim lišćem korijander pa stavite u šoljicu. Prelijte ključalom vodom pa ostavite da odstoji desetak minuta.

Napomena: Čaj nije namenjen trudnicama.

5. Čaj od gujine trave

Sikavica ili gujina trava se smatra pravom zaštitnicom jetre te se najviše upotrebljava za detoks i lečenje ovog važnog organa.

Zahvaljujući sastojku silimarinu, doprinosi regeneraciji ćelija jetre te smanjuje oštećenja nastala zbog veće količine lekova, pesticida iz hrane, nečistoća iz vazduha, toksina i teških metala.

Gujina trava takođe potstiče proizvodnju žuči, čime doprinosi dobroj probavi.

Priprema čaja: 1-2 kašika sušene gujine trave prelijte s 2 dl ključale vode. Ostavite da odstoji poklopljeno 15 minuta, procedite pa popijte. Čaj pijte 2-3 puta dnevno.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Alternativazavas.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još