STVARAJU LAŽNU SLIKU O SEBI: Preterano samopouzdanje zbog viška testosterona

Da li ste se, kada ste prevalili četrdesetu, osećali kao pola čoveka koji ste nekada bili? Ovakvi oglasi, kako piše "Njujork tajms", kojima se poslednjih godina muškarcima nudi terapija testosteronom, doveli su do drastičnog povećanja broja onih koji uzimaju ovaj hormon: pre četiri godine prema podacima Uprave za hranu i lekove SAD propisivano je 1,3 miliona recepata za testosteron, dok je danas taj broj porastao na 2,3 miliona. Ovaj hormon propisuje se ne samo za pojačanje polnog nagona već i kod simptoma umora. Međutim, nedavna studija objavljena u stručnom časopisu posvećenom internoj medicini ukazuje da čak polovina pacijenata koji uzimaju testosteron na recept – nema pravi razlog za to.

Stručnjaci upozoravaju da uzimanje testosterona bez pravog povoda nije bezopasno. Istraživači na polju neurologije ističu da kada muškarac uzima testosteron češće donosi impulsivne i pogrešne odluke.

Gideon Nejv, neurolog na Univerzitetu Pensilvanija, zajedno sa Amosom Nadlerom, stručnjakom sa Univerzitetu u Ontariju, otkrio je da visok nivo testosterona kod određene osobe može otežati tačno rasuđivanje ali i otkrivanje određenih mana.

Kako povećan testosteron može da dovede do prekomernog, "lažnog" samopouzdanja?

Razlog, po mišljenju stručnjaka, leži u "frontalnom" korteksu, delu mozga zaduženom za odlučivanje, samoprocenjivanje i kontrolu impulsa. Eksperti sa univerziteta u Oregonu i Teksasu utvrdili su da je kod osoba koje imaju viši nivo testosterona manja aktivnost u ovom delu mozga. Studije pokazuju da manja aktivnost korteksa dovodi do drastičnog samopouzdanja, odnosno ovakve osobe stvaraju lažnu sliku o sebi.

Izvor: Politika
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još