Delta i Agrokor čekaju Si&Si?

Kroz kupoprodaju i dokapitalizaciju država će otpisati dug firme i Divac će za male pare doći do razvijenog brenda i uspešnog proizvoda, koji može lako preprodati

Vlade Divac je preuzeo vlasništvo nad „Voda vodom“ na osnovu ugovora koji su on i Vojin Đorđević potpisali i overili u Petom opštinskom sudu u Beogradu 28. februara 2007. godine. To što je Vlade Divac podneo zahtev za uknjižbu vlasništva Agenciji za privredne registre tek 11. oktobra, uopšte ne menja na stvari. 

Ova rečenica je suština sukoba o vlasništvu na Domu vode u Vrujcima. Biće još „ćeranja”, sudskih i medijskih spektakala, što je neminovno kada su glavni akteri tako poznate ličnosti. Po svemu sudeći pobednika, onog pravog, neće biti, a poraženi je Vojin Đorđević i njegova subotočko−vrujačka imperija. U ovom trenutku Đorđevićeve firme duguju državi 628.873.006,11 dinara. Bez zateznih kamata, naravno. Da li je slučajno ovih dana finansijska policija detaljno češljala sve Đorđevićeve firme. Dobro upućeni tvrde da je cifra neplaćenih poreza, akciza i kamate neverovatna i teško čitljiva. I sada se ponovo pokreće priča o moćnim zaštitnicima Vojina Đorđevića. Zanimljiva je sprega Đorđevića sa političarima. Na polaganje kamena−temeljca i otvaranje fabrika u Vrujcima gosti su bili Božidar Đelić, ministar finansija u postoktobarskoj Vladi, Svetozar Marović, predsednik Državne zajednice SCG, nezvan je „svraćao” ministar pravde Batić, pa i govore držao. Nisu izostali ni braća Karić, na vrhuncu političke moći, kada su makazama katance sekli... Postojećim Đorđevićevim firmama ne cvetaju ruže. „Voda voda“ ima dobit od 115,289.000 dinara, „Špedicija” ima gubitak od 2,570.000, kao „Si&Si promet” 77,580.000 i „Si& Si group” 124,061.000 dinara, dok je negativni saldo servisa 148,351.000. „Gorki list” je pozitivno poslovao u prošloj godini +138,856.000 dinara, kao i Podrum Palić (12,653.000), dok je Eko trade imao gubitak od oko 10,5 miliona dinara. 

Činjenica je da je Vojin Đorđević fabriku „Voda voda” izgradio bez dinara svog novca. Uz vetar u leđa ministara finansija Đelića krediti su lako stigli. Bilo je i za fabriku „Voda voda”, ali i za kupovinu zemlje i zaštitu eksploataciong polja od 60 kvadratnih kilometara, kupovinu hotela „Mamido” u Vrujcima, pravljenje savremenog magacina gotovih proizvoda, koji će posle „uvaliti“ „Sinalku” kao proizvodnu halu. Šta je dobio Divac. Po svemu sudeći ne mnogo. Savremena fabrika „voda−vode” je pod hipotekom i treba otplatiti bar pet miliona evra duga. Neizvesna je sudbina dva bunara / jednog u samoj fabrici „Voda voda” i drugog u neposrednoj blizini, kao što je nejasan odnos oko korišćenja vode sa „Sinalkovom” fabrikom sokova, koja je do sada koristila jedan od ova dva izvora. Uostalom zbog izvora je izmeštena iz Subotice u Vrujce. U Vrujcima, ali i Valjevu, se poluglasno priča da je Đorđević žrtva političke nagodbe. Kroz kupuprodaju i dokapitalizaciju, država će otpisati njen dug i Divac će za male pare (pet−šest miliona evra plaćanje brenda i prava, plus bar pet miliona evra otplata kredita) doći do razvijenog brenda i uspešnog proizvoda, koji može uvek lako preprodati. Zauzvrat će Divac zaboraviti sve planove o učešću u političkom životu Srbije. Pominje se da će „Voda voda” biti u paketu sa prodajom „Knjaza Miloša” nemačkoj kompaniji, koja pokazuje interes i za kupovinu „Vujić vode” u Petnici. Iz igre još nije potpuno ispao hrvatski „Agrikor” koji i dalje pokazuje zainteresovanost za kupovinu stopostotnog udela u vlasništvu „Voda vode”. Sva dešavanja budno prati „Delta” čija fabrika u okolini Mionice radi punim kapacitetom.(„Pregled“)

Pogledajte još