OBRATITE PAŽNJU: Koliko dugo alkohol ostaje u našem organizmu?

Ovo doba godine je možda najlepše, ali važno je da se ne zanesete u veselju. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da će 49 odsto odraslih osoba u praznično vreme piti alkohol jednom ili više puta.

Praznično piće može da postane problem ako ne razumete koliko dugo alkohol ostaje u vašoj krvi. NHS navodi da je potrebno oko jedan sat da vaše telo razgradi jednu jedinicu alkohola, ali to varira u zavisnosti od različitih faktora, uključujući težinu, starost, koliko ste pojeli, koju vrstu alkohola ste uzimali i ako uzimate lekove.

Brzina kojom se alkohol eliminiše iz krvotoka iznosi oko 0,015 ml na sat, ali alkohol se i dalje može pokazati u krvnom testu do 12 sati.

Šta je jedna jedinica alkohola?

Jedna jedinica alkohola se meri kao 10 ml ili 8 g čistog alkohola. Jedna čaša vina može biti do tri jedinice, piše britanski "Metro".

Koliko dugo moram da sačekamo sa vožnjom nakon konzumiranja alkohola?

Nikada ne postoji tačan odgovor jer različito metabolizujemo alkohol, ali "The Morning After Campaign" je proizveo procenjeni kalkulator koji treba koristiti. Zajedno popijte pića i daće vam procenu koliko treba da čekate pre vožnje.

Šta ako neko bude uhvaćen u vožnji alkohola?

Vožnja pod dejstvom alkohola je krivično delo i možete dobiti novčanu kaznu, zabraniti vožnju ili suočiti se sa vremenom zatvora, u zavisnosti od težine krivičnog dela. Pored zatvorskih i drugih kazni, kao što su oduzimanje dozvole, novčani penal ili kazneni bodovi, vozači koji pod uticajem alkohola izazovu saobraćajnu nesreću, mogu da plate odštetu i do 2,5 miliona evra. Ovo predviđa novi zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji će se na jesen razmatrati u Skupštini Srbije. Naime, oni gube prava iz osiguranja, odnosno postaju takozvani regresivni dužnici prema osiguravajućem društvu, koje je oštećenoj strani isplatilo nadoknadu.

Može li brže alkohol da ispari iz organizma?

Ne - postoji zabluda da možete da popijete prekomernu količinu vode da biste isprali alkohol, ili da će brzi obrok upiti alkohol. Iako vam to može pomoći da se osećate treznije, to ne menja nivo alkohola u vašem sistemu. Sačekajte 12 sati pre nego što sednete za volan nakon što ste pili alkohol.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još