IDEALNA UŽINA: Zašto bi badem trebalo da postane vaša omiljena grickalica?

U jednom od istraživanja, naučnici iz američke asocijacije "Heart" otkrili su da je često konzumiranje orašastih plodova povezano s manjim rizikom od razvoja hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i karcinoma.

Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu promena u strukturi tkiva nastalih usled oboljenja koja vode do raka debelog creva.

Ovo su još četiri promene koje je potvrdila nauka, a koje naše telo doživljava ako svakodnevno konzumiramo badem, navodi "Bright Side".

Lečenje i smanjenje akni

Prema istraživanju objavljenom na Nacionalnom institutu za zdravlje, pacijenti koji su imali težak oblik akni imali su 9% manje vitamina E u svom krvotoku. Konzumacija badema za poboljšanje izgleda kože predstavlja tradicionalni lek na Bliskom istoku, za koji se ispostavilo da je i naučno dokazan. Bademi su prepuni vitamina E, kao i antioksidanasa koji mogu da vam pomognu da izlečite akne i pomladite kožu. Ipak, nemojte preterivati. Dovoljno je uzeti 3-4 badema dnevno jer sadrže i visok nivo omega 6 masnih kiselina.

Smanjenje holesterola i poboljšanje zdravstvenog stanja kod dijabetesa

U drugom istraživanju dokazano je da će pacijenti oboleli od dijabetesa tipa 2 doživeti poboljšanje svog fizičkog stanja ako svakodnevno konzumiraju bademe. Oni ne samo da pomažu da se arterije pročiste smanjivanjem lošeg holesterola, već doprinose i smanjivanju nivoa šećera u krvi zahvaljujući mineralima koji se u njima nalaze.

Brži i bolji oporavak od porođaja

U Indiji postoji dugogodišnja tradicija konzumacije badema kao prirodnog leka za regulisanje protoka stvari kroz probavni sistem i povećanje energije. Bademi su osnovni sastojak u ajurvedskoj ishrani, a često se preporučuje ženama nakon porođaja kako bi se brže oporavile i sprečile pojavu strija.

Od badema beba može da bude pametnija

Dokazano je da bademi mogu da povećaju moždanu aktivnost. Prema studiji koju je sproveo "Barcelona Institute for Global Health", ako u trudnoći konzumirate 74 grama badema svake nedelje, možete doprineti da vam beba bude pametnija.

U istraživanju koje su sproveli španski naučnici učestvovalo je 2.208 trudnica. Nakon porođaja deca su praćena i testirana kada su imala 1,5 i 8 godina. Deca čije su majke jele badem tokom trudnoće, postigla su bolje rezultate na testovima inteligencije.

Šta je bolje konzumirati: sirove ili pečene bademe?

Nema razlike. Prema ajurvedskoj medicini, i sirovi i pečeni bademi sadrže iste hranjive stvari i pružaju iste zdravstvene koristi za naš organizam.

Izvor: Prva.rs/Index.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još