RIZNICA ZDRAVLJA: Top pet najzdravijih prirodnih napitaka

Unos tečnosti je neophodan organizmu, a ukoliko napravite pravi izbor, osim hidratacije telo će dobiti i zaštitu od mnogih bolesti.

Donosimo pet najzdravijih pića svih vremena. Osim blagodeti koje imaju po zdravlje, vrlo su i ukusna.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je jedan od najzdravijih napitaka na svetu, sigurni su nutricionisti. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj leči glavobolje, poboljšava raspoloženje, smanjuje nivo holesterola, poboljšava imunološki sistem i zdravlje kardiovaskularnog sistema, sprečava nastanak reumatoidnog artritisa, a bogat je i antioksidantima koji sprečavaju pojavu raka.

Voda

Voda ne samo da je najbolji napitak za gašenje žeđi već se nalazi i u vrhu liste najzdravijih pića. Ona pomaže u apsorpciji hranjivih materija iz hrane, transportuje hranjive materije do svih delova tela, održava funkciju creva i pomaže u izbacivanju toksina iz organizma.

Sok od jabuke

Svež sok od jabuke, za razliku od prerađene verzije koja sadrži konzervanse, odličan je za telo i um. Ovo piće snižava nivo lošeg holesterola, potpomaže zdravlje srca, pomaže u gubitku telesne težine, ublažava simptome artritis i reumatskih oboljenja, poboljšava zdravlje creva, vrši detoksikaciju bubrega i jetre, smanjuje rizik od raka i odličan je za pluća. Pored toga, sveži sok od jabuke smanjuje rizik od anemije kod trudnica i poboljšava memoriju.

Sok od cvekle

Konzumiranje soka od cvekle smanjuje probleme, kao što su akne, suva koža i perut. Takođe, ovaj sok poboljšava kondiciju, leči anemiju, povećava imunitet, poboljšava otpornost prema raznim oboljenjima, čisti bubrege i jetru, smanjuje zatvor, poboljšava memoriju, drži pod kontrolom visok krvni pritisak i leči žuticu.

Crno vino

Kada je reč o zdravstvenim koristima, crno vino je pravi čarobnjak. Ono sadrži toliko antioksidanata da jedna čaša dnevno sprečava rak, smanjuje štetne efekte pušenja, poboljšava zdravlje srca, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, poboljšava funkcije mozga i smanjuje hipertenziju.

Izvor: Stil.kurir.rs/Minimagazin.info
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još