ZDRAVSTVENI BENEFITI NA VRHUNCU: Šest namirnica koje je najbolje jesti sirove

Postoje namirnice koje je najbolje konzumirati sirove, jer prilikom kuvanja i prženja mogu da izgube korisna svojstva za naše zdravlje.

- Kuvana cvekla gubi 25 posto folata (oblik vitamina B9), kao i mnoštvo drugih vitamina i minerala - kaže medicinska sestra iz Njujorka Rebeka Park.

Cvekla inače sadrži kalcijum, gvožđe, belančevine, kalijum, kao i dosta vlakana i folata. Stoga je najzdravija kada je konzumiramo sirovu.

Kelj sadrži fitonutriente poznate kao glukozinolati koji se pretvaraju u drugačija jedinjenja kada dođu u kontakt sa enzimom mirozinamom. Toplota inaktivira mirozinazu, te ako kuvate kelj, ova biljka gubi svojstva koja štite organizam od različitih bolesti. To je i potvrdilo istraživanje časopisa Frontiers i Nutrition pre četiri godine.

Crvena paprika odličan je izvor vitamina C. Tri puta više je bogatija ovim neophodnim vitaminom od pomorandže.

Ali, takođe, i crvenu papriku toplota uništava, zbog čega stručnjaci preporučuju konzumiranje u sirovom obliku.

Borovnice su bogate antioksidansima poznatim kao flavonoidi. Najbolje ih je konzumirati sirove kako biste u organizam uneli što je više moguće. Osim toga, nekoliko istraživanja je otkrilo kako obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.

Crveni luk ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, pogotovo ako ga konzumirate sirovog. Kuvanje luka smanjuje prednosti fitohemikalija efikasnih u borbi protiv raka. Osim toga, luk smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tokom zagrevanja u rerni ili na vatri, luk gubi svojstva koja su korisna za srce. Ta svojstva nestaju u roku od pola sata ili manje, što uglavnom zavisi o od toga da li je luk nasecka ili ceo.

Moćni beli luk smanjuje svoje antibakterijsko delovanje tokom kuvanja, dok jedan minut u mikrotalasnoj uništava njegove sposobnosti za borbu protiv raka.

Izvor: Klix.ba/Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još