VITAMINSKA BOMBA: Kumkvat leči mnoge bolesti

Kumkvat ili kineska pomorandža kako je još nazivaju je poznata po svojim lekovitim svojstvima još od davnina. Postoje četiri vrste kumkvata - nagami, marumi, meiva i hongkonški divlji kumkvat.

Pripada porodici citrusa, a krasi ga izrazito narandžasta boja i plod ovalnog oblika. Plod je nešto manji od limuna, a dostiže veličinu između tri i pet centimetara. Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lepih cvetova širom sveta se koristi i kao dekorativno drvo. Nazivaju ga još i zlatno voće i u potpunosti opravdava svoj naziv nizom benefita koje ima za telo.

Kao i većina citrusa, sadrži velike količine vitamina A, C i E i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala. Bogat je izvor vitamina C, sadrži čak 43,9 miligrama na 100 grama, što je 73 posto preporučene dnevne doze.

Zbog toga je odličan za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa i drugih infekcija. Sadrži velike količine antioksidansa i veće količine fitonutrijenata flavonoida, karoten, tanin, zeaksantin i pektin.

Antioksidansi i fitonutrijenti štite telo od slobodnih radikala koji su povezani sa nastankom raznih bolesti. Snižava povišeni holesterol i trigliceride u krvi održavajući pravilan dotok krvi i smanjujući rizik od moždanog i srčanog udara.

Sadrži izuzetno puno kalijuma, kao i omega-3 i omega-6 masne kiseline koje su važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kumkvat je i odlična voćka za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Neka se ovo neobično voće obavezno nađe u vašim jutarnjim napicima jer je odličan izvor riboflavina, koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljenih hidrata, proteina i masti.

Kumkvat je zbog velike količine vlakana i vode odličan izbor za one koji žele da izgube na težini.

Pre jela kumkvat malo protrljate među prstima kako bi otpustio sokove i ulja, koja imaju slatkast citrusni ukus pa će biti puno ukusniji. Od ove se voćke, kao i od ostalih citrusa, mogu pripremati džemovi, sokovi, pite.

Izvor: Živim.hr/Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još