NEPREVAZIĐENA: Uz pomoć medicinske dijete izgubićete do 15 kilograma za mesec dana

Ako spadate u one koji misle da je medicinska dijeta namenjena isključivo bolesnicima, znajte da jako grešite. Ova dijeta namenjena je svima koji žele da postignu neverovatne rezultate i da izgube i više od 15 kg za period od mesec dana.

Medicinska dijeta spada u stroge režime ishrane gde je potrebna velika disciplina i praćenje svih pravila koje ona iziskuje. Ali neka vas to ne brine, kada jednom isprobate ovaj režim ishrane i vidite koliko je on efekasan, sa uživanjem ćete pripremati obroke i rado ćete se odreći nekih namirnica iz jelovnika.

Ovaj režim ishrane osmislio je američki kardiolog Herman Tarnover za potrebe svojih pacijenata još 70-tih godina prošlog veka. Dijeta se pokazala veoma efikasnom, te se danas sprovodi širom sveta.

Bitno je istaći da danas postoje neke izmene i razlike u odnosu na prvobitnu dijetu koju je koncipirao Tarnover. Ono što je važno, to je da je suština dijeta ostala ista kao i većina pravila koja se primenjuju.

Danas postoje dve varijante medicinske dijete:

Jedna traje 15 dana (3 serije od po 5 dana), a druga koja ima jelovnik koncipiran za 11 dana, ali traje znatno duže (3 serije po 11 dana).

Pravila medicinske dijete od 15 dana

Medicinska dijeta koja se drži tri puta po pet dana nosi još i naziv "Scarsdale" dijeta. Odlična je za one koji imaju masnu jetru, a pokazala se veoma efikasnom i kod gubitka kilograma.

Pravila su veoma jasna:

Jelovnik je sačinjen od proteina (oko 43%), masti (oko 22%) i ugljenih hidrata (oko 35%).

Doručak je uvek isti i količinski ograničen.

Ovo je brza, rigorozna dijeta koja se ne sme držati duže od predviđenog vremenskog perioda.

Ako zaista želite da budete što vitkiji morate se držati svih pravila iz ove dijete. To znači da morate jesti tačno one namirnice koje se nalaze na jelovniku bez njihove zamene ili uvođenja novih namirnica.

Jelovnik po danima:

Napomena: Kao što je već rečeno, doručak je isti svakog dana. Jede se pola grejpfruta, parče prepečenog hleba i šolja kafe ili čaja.

DAN 1.

Ručak: Kafa ili čaj bez šećera, svež paradajz srednje velčine i raznovrsno suhomesnato predjelo (šunke, pečenica, čajna kobasica i tome slično).

Večera: Riba po želji, porcija zelene salate pomešane sa malo rukole, komad prepečenog integralnog hleba i grejp.

DAN 2.

Ručak: Pečeni hamburger od nemasnog mesa i porcija salate od prokelja, krastavca i paradajza.

Večera: Zeleni čaj i porcija voćne salate (ananas, mango, papaja, pomorandža, jabuka i kivi).

DAN 3.

Ručak: Salata od lososa sa limunom i malo maslinovog ulja (ili salata od tunjevine) i lubenica (ili neko drugo sezonsko voće ako nije sezona lubenica).

Večera: Porcija zelene salate i pečeno jagnjeće meso.

DAN 4.

Ručak: Kafa ili čaj, dva tvrdo kuvana jajeta, porcija zelene salate i komad integralnog hleba.

Večera: Piletina pečena na žaru, bareni spanać ili neko drugo kuvano povrće i sveža paprika.

DAN 5.

Ručak: Kafa ili čaj, komad integralnog tosta i spanač spremljen na način koji vama najviše odgovara (može i svež).

Večera: Pečena piletina ili ćuretina bez kožice sa prokeljom prelivena pavlakom. Pojedite i pomorandžu ili dve mandarine.

Napomena: Ova dijeta se može držati i bez mesa ako niste ljubitelj istog ili ga ne preferirate iz nekog drugog razloga. U tom slučaju vodite računa o unosu proteina.

Pravila i jelovnik medicinske dijete od 11 dana

Jedanaestodnevna medicinska dijeta je veoma laka za držanje, a koristi namirnice dostupne svima. Bitno je samo da pratite redosled namirnica po danima i da ga ne menjate.

Ona se po pravilu drži 11 dana u tri serije. Vi možete držati i samo jednu seriju ili dve u zavisnosti od toga koliko želite da smršate.

Bitno je istaći da je alkohol strogo zabranjen kao i sva nezdrava hrana. Voda je piće koje se preporučuje u što većim količinama (bar 3 litre na dan).

Jelovnik po danima izgleda ovako:

DAN 1.

Jede se isključvo povrće koje može biti sirovo ili kuvano, ali spremljeno bez ulja.

DAN 2.

Jede se samo kuvano meso. Najbolji izbor bi bio teletina, ali dozvoljeno je i jagnjeće kao i pileće meso. I viršla je dozvoljena, mada se ona ne preproučuje.

DAN 3.

Jede se samo kuvani krompir.

DAN 4.

Mnogima je ovo najteži dan, jer je na meniju samo jogurt.

DAN 5.

Jedite samo kuvana jaja. Na dnevnom nivou dozvoljeno je najviše 9 jaja.

DAN 6.

Voće u neograničenim količinama.

DAN 7.

Supa sa malo povrća. Dozvoljena je čak i supa iz kesice.

DAN 8.

Kuvano meso kao i drugi dan.

DAN 9.

Jede se samo kuvani pirinač.

DAN 10.

Opet voće, po mogućstvu sezonsko.

DAN 11.

Ovo je dan kada jedete kombinaciju kuvanog krompira i jogurta.

Stručnjaci tvrde da ukoliko se pridržavate propisanog režima ishrane medicinske dijete, gubitak kilograma je zagranatovan, a da pritom ni na koji način ne narušite svoje zdravlje i u isto vreme očistite organizam od svih nagomilanih otrova.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još