OBRATITE PAŽNJU: Promena koja ukazuje da je holesterol iznad granica normale

Telu je potrebna mala količina holesterola u krvi kako bi ga koristilo za stvaranje hormona poput estrogena i testosterona i za pomoć metabolizmu da efikasno radi.

Međutim, ukoliko je nivo holesterola visoko iznad granice normale, to može dovesti do povećanog rizika od bolesti srca i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Ukoliko vam se dešava da imate zamućen vid ili vam se pred očima pojavljuju senke poput blica od fotoaparata, prvi je znak na koji morate da obratite pažnju. Takozvani "bljesak" može biti prvi pokazatelj povišenog holesterola.

- Može postojati i period - nekoliko dana ili nedelja - u kojem oboleli dožive bljeskove svetlosti koji traju nekoliko sekundi ili minuta. Ako se bljeskovi svetlosti pogoršavaju, potrebno je trenutno preispitivanje od strane oftalmologa - kaže doktor Martin Škur.

Pored ovoga mogu se javiti i fleke u vidu ili zamućenje vida koje, ukoiko traje nekoliko dana, može biti znak visokog holesterola.

U objavljenoj studiji, dodatno je istražen visok holesterol i kako on može uticati na oči. Studija kaže: "holesterolski emboli se mogu osloboditi plakova unutar unutrašnje karotidne arterije i preseliti se u arteriole mrežnjače".

Promena životnog stila može sniziti holesterol, a savetuje se sledeće:

- Jedite manje soli
- U jelovnik ubacite više povrća i integralnih žitarice
- Ograničite količinu životinjskih masti i koristite dobre masti u umerenim količinama
- Održavate zdravu težinu
- Prestanite da pušite
- Vežbajte minimum 30 minuta dnevno
- Smanjite stres

Izvor: Beograd.in/Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još