ELIKSIR ZDRAVLJA: Blitva - moćni borac protiv raka, dijabetesa i srčanih tegoba

U sastavu blitve se nalazi vitamin B, C i beta karoten, kao i minerali magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum, a obiluje i ugljenim hidratima, proteinima i biljnim uljima.

Jedna je od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, nema veliku energetsku vrednost ali ima odličnu kombinaciju tradicionalnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i dijetalnih vlakana.

Za šta je dobra?

Čuva vid i zdravlje očiju

Karakteristični sastojci blitve su takođe i lutein i zeaksantin - "vitamini za oči". Deluje povoljno na oko, te sprečavaju makularnu degeneraciju, odnosno žutu pegu, glaukom i slične poremećaje vida. Osim što čuva vid, lutein koži pruža zaštitu od UV zraka.

Čuva kosti

Zbog velikog sadržaja vitamina K, magnezijuma i kalcijuma smatra se moćnim čuvarem zdravlja kostiju. Vitamin K1 u crevima se pretvara u vitamin K2 koji podstiče proizvodnju osteokalcina, a to je veoma važno jer se tako kalcijum usmerava direktno prema kostima.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Obolelima od dijabetesa se uvek preporučuje zeleno lisnato povrće, a od blitve nema boljeg izbora. Flavanoidi koji se nalaze u njoj su poznati kao siringična kiselina koja pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Smanjuje rizik od raka

Blitva je bogata antioksidansima, pa zato ima moć da spreči širenje slobodnih radikale kao i ćelija raka. Takođe, sadrži brojne vitamine i minerale, beta karoten i kvercetin za koje se pouzdano zna da su dobri borci u prevenciji raka, pogotovo raka debelog creva.

Poboljšava zdravlje mozga

Vitamin K i kalijum pomažu kognitivnom razvoju, poboljšavaju memoriju i koncentraciju.

Sprečava srčane tegobe

Blitva je bogata antioksidansima koji pomažu u u blažavanju upala i ubrzavaju proces oporavka. Takođe, antioksidansi mogu da pomognu da se smanji visok krvni pritisak, olakša pritisak na srce i vene. Minerali poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma pomažu u organizmu u otpuštanju natrijuma, a na taj način se štite vene i olakšava protok krvi.

Sagoreva masne naslage

Ovo povrće sadrži malo kalorija, a dosta prehrambenih vlakana koji pogoduju radu metabolizma. Vlakna usporavaju razgradnju masti i ugljenih hidrata pa ćete duže osećati da ste siti, što znači da nećete ubrzo nakon obroka posegnuti za grickalicama.

Izvor: Stil.kurir.rs/Ordinacija.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još