AZIJSKO DLAKAVO ZRNO: Edamame - predjelo bogato ugljenim hidratima, proteinima i vlaknima

Edamame je jelo od mladica soje u čauri, veoma uobičajeno u Japanu, Kini, Havajima i Koreji. Čaure se kuvaju u vodi sa začinima (najčešće so) i služe u komadu.

Izvan Istočne Azije, ovo jelo se najčešće može naći u japanskim i nekim kineskim restoranima, ali je i na drugim mestima steklo popularnost kao zdrava hrana.

IME

Japansko ime edamame često se koristi za ovo jelo na engleskom govornom području. Bukvalan prevod sa japanskog glasi "zrno na grančici" (eda – grančica, mame – zrno) i odnosi se na mladice soje koje se beru zajedno sa granom. Ipak, ime edamame češće se koristi za jelo od ove biljke.

Na kineskom se mladi plodovi soje nazivaju maodou (bukvalno "dlakavo zrno"). Mladice soje u čauri poznate su kao maodoujia (bukvalno "čaura dlakavog zrna"). Budući da je kuvanje uobičajeni način pripreme, ovo jelo najčešće ima opisno ime (kuvani maodou ili slani kuvani maodou), u zavisnosti od začina koji se dodaje. Međutim, kao i u Japanu, u kineskom restoranu dovoljno je reći samo ime maodou i dobićete slani kuvani maodou.

PRIPREMA

Zelena soja u čauri najčešće se bere pre sazrevanja. Krajevi čaure mogu da se iseku pre pripreme. Nakon toga, čaure se kuvaju u vodi ili na pari. Najčešći način pripreme podrazumeva začinjavanje solju. So se može dodati vodi za kuvanje ili posuti nakon kuvanja. Kuvane čaure soje obično se služe kad se ohlade, ali mogu i vruće.

Koriste se i drugi začini. Jiuzao, koji se pravi od fermentisanog ostatka nakon proces proizvodnje piriničanog vina. Neki recepti uključuju i sečuanski biber, kao i mešavinu pet začina (anis, karanfilić, cimet, sečuanski biber i mleveno seme morača).

Sem što se jedu cele, čaure se mogu služiti i uz sos za umakanje. Kesice umaka za edamame mogu se naći u mnogim azijskim prodavnicama.

HRANLJIVI SADRŽAJ

Američko ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je edamame soja koja se može jesti sveža i dobra je kao hranljiva užina. Edamame i drugi oblici soje bogati su ugljenim hidratima, proteinima, jestivim vlaknima, omega kiselinama i mikroelementima (naročito folnom kiselinom, manganom i vitaminom K).

Edamame sadrži veće količine apscisinske kiseline, sukroze i proteina nego druge vrste soje, a može sadržati i karotenoide. Edamame sadrži i fitinsku kiselinu, inhibitore tripsina, goitrogen i fitoestrogene, koji mogu izazvati zdravstvene probleme kod nekih ljudi.

Izvor: Stil.kurir.rs/B92
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još