IZBEGNITE ZDRAVSTVENE TEGOBE: Saveti za ishranu tokom novogodišnjih praznika

Vreme je slavlja, praznika i neizostavne bogate praznične trpeze. Za mnoge, period opuštanja, često, neumerenosti i odstupanja od uobičajene ishrane. Kako bismo ove dane pamtili po dobrom društvu i prijatnoj atmosferi, a ne zdravstvenim tegobama, višku kilograma i drugim neželjenim "uspomenama", ne zaboravimo na nekoliko preporuka pravilne ishrane:

BUDITE UMERENI

Iako je u ovim danima, kod kuće i u gostima, izobilje hrane, kojoj je teško odoleti, imajte meru. Ovo je posebno važno za hronične bolesnike (hipertenzija, dijabetes itd.), ali i one sa povećanim rizikom (hiperholesterolemija, povećana telesna masa i sl.), kod kojih je ishrana značajan faktor u lečenju i prevenciji neželjenih zdravstvenih događaja. Ne zaboravimo i na bezalkoholna i alkoholna pića, koja, u neumerenosti, svaka na svoj način, mogu uticati na zdravlje, neželjene kilograme i druga kajanja, nakon praznovanja.

UŽIVAJTE U RAZNOVRSNOSTI IZBORA I UKUSA

Vodite računa da su u ishrani i u prazničnim danima zastupljene sve osnovne grupe namirnica, posebno sveže voće, boja i ukusa po ličnom izboru. Idealno bi bilo u preporučenih dnevniha 5 porcija, u ukupnoj količini oko 400 g. Ovi bogati izvori vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata su dobri saveznici u jačanju imuniteta i drugim blagotvornim efektima po zdravlje, posebno u sezoni prehlada i gripa.

UOBROČENOST

Iako se dnevni ritam u ovom periodu menja, trebalo bi voditi računa da se režim ishrane značajno ne poremeti, te da se održi relativna redovnost u konzumiranju hrane, kroz unos 3 glavna obroka i 2 užine. Redovne obroke ne preskakati u iščekivanju praznične trpeze!

MISLITE NA BEZBEDNOST HRANE

Preduslov svakom uživanju u hrani. Pridržavajmo se osnovnih principa higijenskog režima u radu sa hranom.

Čuvajmo namirnice na odgovarajućoj temperaturi! Temperaturni režim je jedan od ključnih faktora u bezbednosti hrane, od termičke obrade namirnica do uslova čuvanja termički obrađenih i sirovih namirnica, posebno onih koje se ubrajaju u kategoriju lako kvarljivih, kao što su: meso i proizvodi od mesa, kolači, ruska i ostale salate sa majonezom, jajima i sl.

Najvažnije preporuke za bezbedne namirnice u novogodišnjoj noći:

- Hranu ne ostavljati duže od 2 sata na sobnoj temperaturi!
- Čistoća i higijenska manipulacija priborom i opremom u pripremi i čuvanju hrane.
- Ne koristiti isti pribor u manipulaciji sirovim i gotovim, termičkim obrađenim namirnicama, bez prethodnog pranja vrelom vodom i deterdžentom!
- Lična higijena je obavezna, naročito higijena ruku, kroz redovno i pravilno pranje, jer se hrana najčešće zagađuje prljavim rukama.

Brzi saveti:

- Ne dosoljavajte! Praznična trpeza je sasvim sigurno već dovoljno slana.
- Vodite računa o unosu dodatog šećera. Podelite radost i dezert sa bližnjima.
- Unosite dovoljno tečnosti putem vode, sveže ceđenih sokova, limunada i čajeva.

Izvor: Zdravlje.org.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još