Alena Klaćikova i Jozef Klaćik / 1+1 Nagoveštaji

8 - 26. februar 2021. Galerija SULUV

Likovni projekat 1+1 zastupa namere dvoje umetnika, koji su povezani, ne samo zajedničkom zamisli, senzibilitetom, medijom izražavanja, već i onom intimnijom i snažnijom vezom- porodičnim odnosom oca i kćeri, koji je kao takav odražen u njihovom stvaralaštvu. Centar zanimanja ovog projekta jeste upravo taj odnos sagledan u polju likovnog izraza, odnosno međusobnog korespondiranja dela, od kojih je jedan u poznom dobu svog stvaralaštva, dok je drugi na samom njegovom početku.

Ovo je treća u nizu zajednička izložba koja je zaokružena nazivom Nagoveštaji. Ustanovljen i siguran izraz Jozefa Klaćika ovaj put ćemo sagledati u njegovim apstraktnim formama predstavljenim na trodimenzionalnim platnima, koje će se tako zadenuti u sferu između slike i skulpture. Čistota njegovih smirenih, a opet tiho dinamičnih kompozicija ističe se naglašenom geometrizovanom podelom izlomljenih kolorističkih površina koje ujedno predstavljaju kontinuitet, kao i diskontinuitet strogih i čvrstih linija. Alena Klaćikova se u svom novijem ciklusu radova takođe opredeljuje za medij slike koja prodire u polje trodimenzionalnosti. Koristeći se dinamizmom isprekidanih formi, ona pokušava  da prikaže isprekidan proces misaonog toka, kompleksnost putanje jedne misli. Svaki autor prikazuje sopstvene slutnje i težnje koje su nagoveštene u ovim apstraktnim formama.

Biografije:

Alena Klaćikova je rođena 9.8.1991. godine u Novom Sadu. Završila je osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, katedri za grafiku, u klasi Anice Radošević, 2014 godine. Iste godine upisuje master studije i završava ih 2016. Pored grafike, intenzivno se bavi slikarstvom i crtežom. Višegodišnji stipendista je ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i stipendista Dositeje –  fonda za mlade talente. Član je SULUV-a od 2015. godine. Priredila je sedam samostalnih i učestvovala je na šezdesetak kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za postignut uspeh u okviru studija, nagrade Koreni, kao i treće Senfelder nagrade za izuzetna ostvarenja iz oblasti litografije u Nemačkoj.

Jozef Klaćik, slikar, grafičar, multimedijalni umetnik je rođen 1949. godine u Staroj Pazovi. Završio je Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput 1969. u Novom Sadu. Upisuje Akademiju likovnih umetnosti 1970. u Bratislavi gde stiče titulu magistra 1976. Posle završetka studija radio kao likovno grafički urednik u redakciji Obzor i Hlas Ljudu u Novom Sadu, a kasnije je radio kao profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na oko hiljadu kolektivnih i 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Na studijskim putovanjima bio je u Italiji, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Poljskoj, Austriji i Češkoj. Dobitnik je 19 priznatih nagrada kod kuće i u inostranstvu i član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Srbije, asocijacije slovačkih grafičara i udruženja književnika Vojvodine. Likovni i drugi radovi nalaze se u desetinama muzeja i galerija, kao i u mnoštvu privatnih zbirki u zemlji i inostranstvu.

Pogledajte još