USKORO PRVI UGOVORI: Država plaća 50% troškova za zamenu stolarije

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da je povećanje energetske efikasnosti važan projekat i za državu, ali i za građane, koji će imati niže račune.

Mihajlovićeva je gostujući na TV Prva rekla da se zbog loše izolacije, u Srbiji troši čak četiri do pet puta više električne i toplotne energije nego u EU, odnosno da se oko 40 odsto energije se "baci" jer se ne koristi racionalno, saopšteno je iz Ministarstva.

- To nije tako zato što je neko želeo, bila je takva gradnja i nije se ovoliko računa o energetskoj efikasnosti. Sad smo usvojili Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, a za mesec dana biće formirana i Uprava za energetsku efikasnost u sastavu ministarstva i došlo je vreme da se time ozbiljno bavimo, što su i građani prepoznali. Svi će moći da se prijave za subvencije, i porodične kuće, i stambene zajednice, kao i oni koji za grejanje koriste individualna ložišta i žele da pređu na efikasnije kotlove, na gas i biomasu, koji manje i zagađuju nego oni koji koriste neka druga goriva - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da Ministarstvo raspisuje javni poziv za gradove i opštine koji žele da učestvuju, i da očekuje da se prvo prijave oni koji već imaju određeni novac opredeljen za te svrhe. Prema njenim rečima, lokalne samouprave će raspisivati dva javna poziva, jedan za firme koje će raditi na zameni stolarije, drugi za građane koji žele da se prijave za subvencije, a koji će moći oko 50 odsto troškova da pokriju od Uprave i jedinica lokalnih samouprava.

- Biće donet i poseban pravilnik koji će definisati tačnu proceduru, a gradovi i opštine imaće svoje komisije koje će vršiti provere i na terenu. Procene su da će prvi ugovori između opština i građana mogu očekivati u septembru - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će se na povećanju energetske efikasnosti ove godine raditi kroz pilot projekat, koji treba da pokaže interesovanje građana, koliko je novca raspoloživo i prve rezultate, a da se "bum" u zameni prozora i vrata očekuje sledeće godine.

- Očekujemo da će minimum 150 miliona evra godišnje država trošiti na povećanje energetske efikasnosti, što je važna stvar i za našu energetiku, ali i za svako domaćinstvo, jer će svi videti efekte kroz niže račune - rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade najavila je i da će uskoro biti potpisani ugovori sa gradovima i opštinama za projekte povećanja energetske efikasnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, domovima zdravlja, ukupne vrednosti oko 500 miliona dinara, od čega 290 miliona iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

- Obuhvaćena je 21 opština, i različiti projekti, od na primer doma zdravlja u Majdanpeku, preko osnovnih škola u Nišu, do modernizacije javnog osvetljejna u Blacu. Više od 4.000 đaka ide u škole obuhvaćene ovim projektom, koji će kad se on realizuje ne samo boraviti u učiniocama u kojima više neće biti leti pretoplo, a zimi hladno, već će moći i da vide koliko je važno voditi računa o energiji. U pitanju su škole u koje se nije ulagalo u prethodnih 50 ili 60 godina, od kad su izgrađene, a koje će sad biti adekvatnije za rad, i imati niže račune za potrošenu energiju - navela je ona.

Brže procedure za postavljanje solarnih panela

Mihajlovićeva je rekla danas da će novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućiti da vidimo više solarnih panela na krovima porodičnih kuća, stambenih zgrada, kao i proizvodnih hala, a da će procedura za njihovu ugradnju biti kraća i jednostavnija nego ranije.

- Srbija u prethodnom periodu nije dovoljno koristila sve mogućnosti za ulaganje u OIE, ali danas imamo mogućnost da to promenimo jer su cene ovih tehnologija niže i ulaganje u njih može mnogo brže da se isplati - rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Prva.

Ona je dodala da je ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola i da se prikupi veliki broj papira, da bi se postavio solarni panel na porodičnu kuću.

- Nastojali smo da procedure skratimo i ubrzamo, da podrazumeva izradu projekta, dobijanje odobrenja za gradnju koje ne podrazumeva izdavanje građevinske dozvole, ugradnju, i sklapanje ugovora sa elektrodistribucijom. Radi se i na tome da ti ugovori budu što jednostavniji, i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca. Takođe, razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga - navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će to dati mogućnost i onima koji žive u porodičnim kućama, ali i stambenim zajednicama, da koriste zelenu energiju, i da imaju niže račune, saopšteno je.

Ona dodaje da je država mislila i na socijalno ugrožene građane, i da će mnogo veći broj njih biti obuhvaćen olakšicama za potrošenu energiju, između ostalog, jer će građani koji primaju socijalnu pomoć ili dečije dodatke odmah dobijati status energetski ugroženog kupca.

- Procenili smo da će kod električne energije biti obuhvaćeno oko 200.000 energetski ugroženih kupaca, umesto sadašnjih oko 70.000, dok će olakšice za gas ubuduće kokristiti nekoliko hiljada građana, umesto sadašnjih 70. Takođe, uveli smo i energetski ugroženog kupca toplotne energije, i očekujemo da po tom osnovu bude obuhvaćeno i do 40.000 građana - rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još