LEPOTA IZ KUHINJE: Maske za lice po starim receptima

Zaboravite skupe kupovne i industrijske maske za lice, koje samo jednokratno kožu čine blistavijom. Umesto toka, pogledajte šta sve imate u svojoj kuhinji i posvatujete se sa bakom o tradicionlanim receptima, koji se još od davnina koriste u nezi i lepoti.

Maska od belanceta

Kada je napravite, nanesite je i držite na licu 10 ili 15 minuta. Nakon toga se umijte mlakom vodom i nanesite kremu za lice.

Potrebni sastojci:

- 2 belanceta
- 2 kašike čistog jogurta

Izmešajte sastojke u činiji, nanesite masku na lice i ostavite da deluje 5 minuta. Nakon toga isperite lice toplom vodom i nežno osušite peškirom. Ova maska je idealna za hidrataciju kože lica.

Maska od šećera

Šećer je poželjniji za čišćenje pora, jer ne kida kožu kao so. Kada se nakupe ljuspice stare kože važno je ukloniti, da bi ste očistili pore i da bi vaša koža izgledala lepše.

Potrebni sastojci:

- 2 supene kašike šećera
- 3 supene kašike vode

Izmešajte šećer sa vodom da se on istopi. Nanesite masku na lice, i masirajte kružno. Isperite sa mlakom vodom, ili uzmite vlažni peškir i malo ga zagrejte u mikrotalasnoj i obrišite lice.

Maska od zobenog brašna

Ova maska je idealna za osetljivu, kožu izgorelu na suncu ili iziritiranu na neki drugi način. Maska se može prilagoditi i za masnu i za suvu kožu, za masnu kožu samo dodajte u smesu par kapi limunovog soka, a za suvu, dodajte par kašičica meda.

Potrebni sastojci:

- šolja jogurta
- pola šolje zobenog brašna

Izmešajte sastojke i nanesite masku na lice, držite je 10 do 15 min. Isperite lice mlakom vodom ili opet upotrebite zagrejani peškir. Samo pazite da ne bude prevreo.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još