LAKO DO BLISTAVOG OSMEHA: Šest namirnica mogu da poboljšaju oralno zdravlje

Hrana koju jedemo često može da utiče na našu oralnu higijenu i zdravlje uopšte. Jedna od namirnica koja se nalazi na spisku onih koje bi trebalo da izbegavamo jeste šećer.

Međutim, dr Haled Kasem, ortodont, razbio je neke uobičajene mitove kada je reč o tome koje namirnice štete našim zubima.

- Tajna dobrog zdravlja zuba zapravo se može pronaći u vašem frižideru i to su često namirnice za koje ne biste rekli da su zdrave za zube. Međutim njihova korist za zdravlje usne šupljine i zuba je možda daleko veća - rekao je dr Kasem.

Pojedine namirnica bi mogle da poboljšaju zdravlje vaših zuba i pomognu vam da imate blistav osmeh, a često ih imate u kući.

Čokolada

Čokolada je možda jedno od naših najvećih iskušenja, ali takođe vam može pomoći u borbi protiv kvarenja zuba zbog snažnih antibakterijskih svojstava. Ali, dr Kasem ističe da je tamna čokolada najbolja i dodao da to ne znači da bi trebalo da je jedete u neograničenim količinama, jer vam treba samo mala količina da biste imali koristi od nje.

Sir

Dr Kasem je rekao da su mlečni proizvodi i sir posebno bogat izvor kalcijuma i vitamina D koji pomažu u jačanju zuba.

Objasnio je i da "mlečna kiselina u siru može da pomogne u uklanjanju mrlja i sa zubne gleđi".

Jabuke

Ne samo da su jabuke izvrstan međuobrok, već mogu da pomognu i u uklanjanju zubnih naslaga.

- Budući da je tvrdo i hrskavo voće, potrebno ga je više žvakati što prirodno povećava proizvodnju pljuvačke, što pomaže u zaštiti naših zuba i pomaže u prirodnom uklanjanju zubnih naslaga - objašnjava doktor.

Celer

Dr Kasem kaže da je to jedno od povrća koje se najviše preporučuje u stomatološkoj industriji zbog svojih prirodnih antibakterijskih svojstava i dodao:

- Bez obzira da li se konzumira u sokovima, supama ili sosevima, jabučna kiselina koja se nalazi u celeru takođe podstiče stvaranje pljuvačke da bi prirodno očistila zube.

Takođe, celer ima sjajna antibakterijska svojstva i može da se koristi za pripremu raznih jela.

Jagode

Jagode mogu da se koriste u smutijima, sokovima ili kao samostalan međuobrok.

Osim što su ukusne, sadrže veliku količinu ksilitola koji je odgovoran za borbu protiv bakterija koje prouzrokuju zubne naslage.

Borovnice

Često ih nazivaju super hranom jer imaju visoku hranjivu vrednost i malo šećera.

- Iako je poznata po svojim antioksidativnim svojstvima, borovnica je jedan od naših najvećih saveznika u prevenciji bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa zahvaljujući polifenolima – prirodnom jedinjenju koje štiti zubno meso i zube - objasnio je dr Kasem.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još