UKUSNE I ZDRAVE: Zašto su trešnje korisne za ljudski organizam?

Posebno je prijatno jesti hranu koja ima dobar ukus i u isto vreme je korisna za naše telo.

Ovo se može reći za slatku trešnju, čija sezona je već započela. U mnogome nadmašuju drugo sezonsko voće, vrlo su korisne za telo i lako mogu postati zdrava zamena za slatkiše i druge grickalice. Evo zašto ona mora biti deo vaše ishrane:

Sadrži puno vlakana

Nije uvek lako dobiti preporučenih 25-30 grama vlakana dnevno, a ovo je vrlo koristan mikronutrijent koji je potreban našem telu. Trešnje sadrže 3 grama vlakana po šolji, pa mogu biti odličan izvor. Ishrana bogata vlaknima može pomoći u održavanju zdrave telesne težine, poboljšati zdravlje creva, smanjiti holesterol i rizik od srčanih bolesti, pa čak i smanjiti nivo šećera u krvi.

Trešnje deluju kao protivupalna sredstva

Da li vas bole mišići ili zglobovi? Trešnje mogu biti vaš novi slatki izvor ublažavanja bolova. Istraživanja pokazuju da su bogate antocijaninima, grupom polifenola koji se bore protiv upala tkiva na isti način na koji se to rade lekovi poput ibuprofena.

Dobre su za srce

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama takođe mogu biti dobri za vaše srce. Istraživanja pokazuju da ove supstance mogu igrati ulogu u prevenciji srčanih bolesti smanjenjem upale i stvaranjem zdrave arterijske funkcije.

Poboljšavaju kvalitet spavanja

Trešnje su prirodni izvor hormona melatonina, koji pomaže u kontroli unutrašnjeg sata vašeg tela i promoviše zdrave obrasce spavanja, navodi Nacionalna fondacija za spavanje. Ako pojedete 25 trešanja svakodnevno, vaš san će biti kvalitetniji. Nacionalna fondacija za san preporučuje da jedete trešnje neposredno pre spavanja kako biste postigli maksimalnu korist.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još