TRI SEVDAHA: Koncert ansambla Belgrade Soul Sextet u novosadskoj Sinagogi

Koncert „Belgrade Soul Sextet“-a pod nazivom “Tri sevdaha” biće održan u sredu, 30. juna 2021. u novosadskoj Sinagogi u okviru manifestacije „Novosadsko muzičko leto“ koju organizuje Muzička omladina Novog Sada. Koncert počinje u 20.30 sati, a na programu su antologijske ljubavne pesme u savremenim džez aranžmanima. Ulaznice za koncert se prodaju na blagajni Muzičke omladine Novog Sada, Katolička porta 2, po ceni od 500 dinara. Više informacija na: 021/452-344, radnim danima od 9 do 13 sati.

Ulaznice su u prodaji i onlajn na: http://online.muzickaomladina.org/karte//#/login

Sastav Belgrade Soul Sextet osnovan je 2017. godine u Beogradu. Na čelu sastava, kao njegov začetnik i umetnički rukovodilac je profesionalni trubač, univerzitetski profesor Nikola Mijajlović.

Umetnici su oduvek svet videli, osećali i doživljavali na vrlo delikatan način. U tome njima svakako muzika pomaže da najbliže i najrealnije dožive svet oko sebe. U ovom slučaju umetnici Belgrade Soul Sextet-a imaju za cilj da putem sevdaha kao žanra koji izvode, ujedine svoju publiku i prenesu im stanje mira, ljubavi i spokoja. Budući da je sve u univerzumu povezano, tako i muzika i različiti žanrovi bivaju povezani istim najtananijim osećajima iz kojih su nastajali a Sevdah kao pravac svakako to najbliže objašnjava i najpravilnije objedinjuje. Sevdah kao univerzalni lek svaku bol leči a sreću uvećava. Svaka tradicionalna muzika, bilo koje kulture, u svojoj srži počiva na sevdahu, toj najiskrenijoj emociji od koje sve započinje. Kada ljudi plešu tango, poneseni su strastima, kada sviraju džez u njima se pokreće nepatvoreni osećaj koji putem improvizacija progovara kroz instrumente, a kada se peva sevdah on podržava takodje najintimnije ljudske emocije bola, patnje a onda i herojskog uzdizanja do najsvetlijeg mol-a koji slavi ljubav i život.

ČLANOVI ANSAMBLA: 
1. Nikola Mijajlović, truba
2. Nenad Ljubenović, harmonika
3. Stevan Bata Kovačević, kontrabas
4. Bojan Mladenović, klavir
5. Dmitri Ivanilov, perkusije
6. Aleksandar Radulović, perkusije
7. Jelena Jekovljević, vokal

Od važnijih nastupa treba izdvojiti dva vrlo uspešna koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu u aprilu i junu ove godine, zatim nastup u okviru prošlogodišnje manifestacije "Cloud Ada" u organizaciji CEBEF-a i Skymusic-a, uz podršku grada Beograda. Takođe, prošlogodišnji nastup na zatvaranju Festivala kamerne muzike u Novom Sadu, kao i učešće na međunarodnom muzičkom festivalu "Musica Riva Festival" u Italiji 2019. godine i drugi.

Foto: Promo

Pogledajte još