ZAČIN I LEK: Ruzmarin čuva pamćenje i otklanja bolove

Na našim prostorima ruzmarin se vezuje uglavnom za svadbe i kićenje svatova. Međutim, ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin.

Nekada je skoro svako dvorište u Srbiji imalo zasađen ruzmarin. Koristio se kao lek, ali i kao začin i to prvenstveno da se hrana ne bi kvarila, jer ruzmarin ima snažno antioksidantsko delovanje i snažno se bori protiv slobodnih radikala.

- A ti slobodni radikali su zaslužni i za naš proces starenja, kako naše kože, tako i krvnih sudova, zglobova i zbog toga je ruzmarin izuzetno korisna biljka i slobodno možemo da ga nazovemo biljnim eliksirom mladosti - naglašava Momčilo Antonijević, narodni travar.

Sam ili u kombinaciji sa nekim drugim biljkama sličnog sinergističkog delovanja, kao što je žalfija ili matičnjak, ruzmarin još snažnije deluje antioksidantno.

Ruzmarin za bolje pamćenje

Ruzmarin izuzetno podstiče cirkulaciju i zato se preporučuje ljudima koji su imali moždani udar ili ljudima koji imaju problem sa pamćenjem jer podstiče mikrocirkulaciju u mozgu.

- U tu svrhu može da se pije čaj od ruzmarina. Jednu supenu kašiku suvih listova ruzmarina, prelijete šoljom ključale vode i ostavite da stoji 15 do 20 minuta, procedite i popijete. Idealno bi bilo jedna do dve šolje čaja u toku dana. I ruzmarin je jedna od onih biljaka čije čajeve treba piti ujutru jer nas stimuliše, daje nam fokus, razbuđuje nas i on je u kombinaciji sa nanom i koprivom idealan jutarnji napitak - objašnjava Antonijević.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Ulje ruzmarina podmlađuje našu kožu

Miris ruzmarina potiče od esencijalnog ulja koje sadrži ova biljka i koje je sačinjeno iz više jedinjenja, a postoji i nekoliko tipova eterskog ulja ruzmarina. Ova ulja deluju snažno antiseptično i uspešno se bore protiv raznih vrsta bakterija, a vrlo blagotvorno deluje na našu kožu.

- Ukoliko to esencijalno ulje razblažimo nekim nosećim uljem, recimo, jojobom ili bademovim uljem, onda dobijamo vrlo kvalitetan biljni eliksir za negu zrele kože kojoj je opao tonus, kojoj je potrebno zatezanja. Ruzmarin je prava biljka za to - kaže narodni travar.

Lekovita svojstva

Ruzmarin se vekovima koristi u lečenju reumatizma, gihta, bolova u mišićima i artritisa, kao i kod sportskih povreda.

- Za jednostavno biljno sredstvo koje će pomoći protiv bolova u zglobovima i mišićima potrebno nam je esencijalno ulje ruzmarina, alkohol i bočica sa raspršivačem. Pet kapi eterskog ulja ruzmarina na 15 mililitara alkohola. Dobro se promućka i prska se na bolna mesta, dva do tri puta. I ruzmarin će vam pomoći da bol nestane - dodaje Antonijević.

Ruzmarin je vrlo koristan i za ljude koji imaju kardiovaskularne probleme, posebno anginu pektoris i u tu svrhu ga je najbolje kombinovati sa matičnjakom, glogom i valerijanom. Međutim, ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska morali bi vrlo pažljivo da ga upotrebljavaju.

- Neće im se ništa strašno dogoditi ako popiju jednu šolju čaja od ruzmarina, ali ipak ne bi trebalo da ga koriste duže vremena u kontinuitetu - napominje Momčilo Antonijević.

Takođe, trudnice, doilje i mala deca ne bi trebalo da koriste ruzmarin.

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Ako nemate baštu, možete gajiti ruzmarin i na terasi

Biljka ruzmarin je jako jednostavna za održavanje. Pošto je to mediteranska biljka, jedino joj je potrebno mnogo sunca i ne voli mnogo da se zaliva.

Važno je jedino zaštititi ga od hladnoće u zimskim mesecima. Nije dobro unostiti ga u stan, već bi bilo idealno da se čuva u nekom svetlom, prohladnom prostoru gde je temperatura do 10 stepeni. Može da se ostavi i napolju, samo je važno da ga u onim danima kada su temperature ekstremno niske unesemo da ne bi izmrzao.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Začin

Ruzmarin se fantastično slaže sa ribom, naglašava Antonijević, a jako dobro ide i uz jagnjetinu.

Krompir će dobiti potpuno drugačiji ukus ako se pospe ruzmarinom, uz malo belog vina i maslinovog ulja, kao što pripremaju Portugalci.

- Dobićemo fantastično jelo, jednostavno, a vrlo aromatično i zdravo - preporučuje Momčilo Antonijević, narodni travar.

Za borbu protiv komaraca i mirisno rublje

Kao i ostale mediteranske biljke, poput lavande, i za ruzmarin važi da je dobar u borbi protiv komaraca.

Nekada su žene na Mediteranu rublje sušile stavljajući ga preko žbunova ruzmarina kako bi im lepo mirisalo. Da bismo postigli isti efekat, dovoljno je u platnene vreće staviti osušene listove ruzmarina i rasporediti ih po ormarima.

Zašto se svatovi kite ruzmarinom

Jedna od legendi kaže da je pre nekoliko vekova Mađarskom vladala kraljica koja se zvala Eržebet a koja je imala velike probleme zbog artritisa.

Imala je jake bolove u zglobovima, nije mogla normalno da hoda, bila je pogrbljena. Naravno, pokušavala je da se izleči na sve moguće načine, najbolji evropski lekari su dolazili na njen dvor, ali bez uspeha.

Jednog dana neko joj je ponudio ruzmarin i rekao da on može da joj pomogne. Kraljica se lečila i izlečila zahvaljujući ruzmarinu.

Legenda kaže da je izgledala bolje, da se ispravila, bolovi su nestali. Napredak je bio toliki da je odlučila u 65. godini da se uda i to za kralja Švedske. Kraljica je naredila da se na njihovoj svadbi svi gosti okite ruzmarinom.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još