OPREZ: Koliko dugo ostaci hrane mogu da budu u frižideru?

Prema smernicama američke Agencije za hranu i lekove (FDA), ostatke hrane možemo da čuvamo i jedemo oko tri do četiri dana nakon pripreme. Iako je to opšti stav, ne važi za svaku vrstu hrane.

FDA navodi da bi ostatke hrane trebalo staviti u frižider ili zamrzivač dva sata nakon pripreme, piše HuffPost.

Mikrobiolog Andrea Kasero i Gaj Krozbi, naučnik koji se bavi hranom i vanredni profesor na Harvardu, ističu da ovakve smernice ne važe za svaku namirnicu.

Različite namirnice imaju i različitu pH vrednost. Hrana koja ima niži pH, poput sosa od paradajza, mogu da traju duže. Njihov rok je otprilike oko sedam dana.

S druge strane, u ostacima hrane koje imaju viši pH, poput jaja i ribe, bakterije se veoma brzo razvijaju i zbog toga bi ih trebalo pojesti u roku tri dana ili ih baciti ako taj rok prođe.

Hrana koja sadrži više šećera može se držati i van frižidera u hermetički zatvorenoj posudi do sedam dana, poput mafina ili kolača od masnog testa), mada teško da bilo kome poslastice tako dugo stoje.

S druge strane, hrana sa visokim udelom vlage, na primer, kuvano meso i kuvano povrće, može brže da razvije bakterije, čak i kad se čuva u frižideru. Takvu hranu bi trebalo iskoristiti u roku od tri dana.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još