U svetu rastu cene hrane

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Danilo Golubović ocenio je juče da će narednih godina cene hrane u svetu neprekidno rasti. 

- Prema stručnim analizama, cene pšenice, kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura će u Evropskoj uniji neprekidno rasti, bar do 2015. godine - rekao je Golubović na otvaranju seminara "Aktuelni problemi setve kukuruza, soje i suncokreta". Seminar su organizovali Institut za kukuruz Zemun polje i Zadružni savez Vojvodine, na Iriškom vencu. 

- Glavni razlog za povećanje cena biće povećana potražnja - rekao je Golubović i naveo da će se u Evropi, zbog migracija, broj stanovnika stalno povećavati. 

- Zbog sve veće potrošnje mesa stočarima će biti potrebno mnogo više stočne hrane, a i proizvođači bioetanola i biodizela žele da se obezbede dovoljnim količinama kukuruza i uljane repice - rekao je Golubović. 

Državni sekretar je najavio da će se, najverovatnije već do kraja sedmice "znati sve o državnim dodacima u oblasti poljoprivrede za ovu godinu“, ali da je izvesno da će ubuduće biti vezani za prinose, a ne za obradive površine. Vlada će, kako je rekao, nastaviti da pomaže registrovana individualna gazdinstva sa po 100 evra po hektaru obradivih površina, a pružiće i materijalne podsticaje za obnovu poljoprivredne mehanizacije, navodnjavanje, podizanje plastenika, gajenje vinove loze... 

- Očekujem i usvajanje novog zakona o zadrugama, koje bi trebalo da budu zrakasto povezane s regionalnim klasterima - istakao je Golubović i ocenio da će ovogodišnja setva biti skuplja nego lane.

- Pretpostavljam da će dizel gorivo uskoro poskupeti za 12 procenata, a gas za 20. Obezbeđeno je potrebnih 8.000 tona pesticida, od čega su dve trećine domaći - rekao je on. - Stalni problem s mineralnim đubrivima ublažila je donacija japanske vlade u iznosu od 200 miliona dinara - dodao je Golubović. On je istakao i značaj nauke u ostvarivanju većih prinosa. (Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još