Ode "Tigar" u investitore

Multinacionalnoj grupi "Mišlen" prodaje se 30 odsto "Tigar tajersa" iz tri dela, u periodu od 2008. do 2010. godine − u vrednosti od 2,6 milijardi dinara.

Akcionari korporacije "Tigar" iz Pirota će se 27. februara izjasniti o prodaji preostalog udela u proizvođaču guma "Tigar tajers" multinacionalnoj grupi "Mišlen" za približno 2,6 milijardi dinara. "Tigar" bi "Mišlenu" prodao 30 odsto "Tigar tajersa" iz tri dela, u periodu od 2008. do 2010. godine, pri čemu bi "Mišlen" već 2008. godine isplatio1,5 milijardi, čulo se na jučerašnjoj konferenciji za novinare korporacije "Tigar". "Tigar" bi se time povukao iz proizvodnje auto-guma, a predsednik Upravnog odbora "Tigra" Dragan Nikolić kaže da bi, ukoliko Skupština akcionara ne prihvati transakciju, investicioni projekti bili dovedeni u pitanje. 

Ova transakcija, kaže Nikolić, omogućiće opstanak, rast i razvoj sistema, jer je na svetskom tržištu guma došlo do globalizacije i "Tigar" više nema kapaciteta da prati svog strateškog partnera, "Mišlen", u razvojnim planovima. Predstavnici "Tigra" rekli su da će "Mišlen" zadržati proizvodnju auto-guma u Pirotu, kao brend "tigar" za gume treće linije, koje su po ceni pristupačnije kupcima. Knjigovodstvena cena "Tigar tajersa" sada iznosi gotovo 2,7 milijardi dinara, tržišna kapitalizacija nešto više od 3,1 milijardu dinara, dok predviđena vrednost transakcije iznosi preko 2,5 milijardi dinara što, po rečima izvršnog direktora Jelene Petković, garantuje očuvanje kapitala firme. 

Akcijski fond koji poseduje 34 odsto državnog kapitala najavio je da će podržati transakciju, a menadžment očekuje da će na Skupšatini akcionara, 27. februara, to učiniti i mali akcionari koji poseduju 29 odsto kapitala. A kako Nikolić ističe, prioritetni ciljevi korporacije su pozicioniranje među tri lidera u proizvodnji gumene obuće u Evropi, razvoj najveće servisno-prodajne mreže u regionu i izrastanje u vodećeg srpskog proizvođača gumenog granulata. Jedan od prioriteta je i da "Tigar" bude kompanija koja je poželjna za domaće i strane investitore. Prošla godina protekla je u znaku realizacije jedne od najznačajnijih investicija u novijoj istoriji "Tigra" − projekta "Tigar III".

- Do kraja 2010. u ključne projekte uložićemo investicioni kapital od oko 20 miliona evra. U toku ove godine planirane su investicije od 1,56 miliona evra, što podrazumeva novu fabriku obuće na 15.000 kvadratnih metara, čime će kapaciteti biti povećani na 3,5 miliona pari godišnje. Samo u programu obuće nastojaćemo da dostignemo nivo od 15 odsto učešća na evropskom tržištu - kaže Nikolić. - Interesantan je podatak da posle dve i po godine trgovanja na berzi "Tigar" ima oko 5.000 akcionara i da se taj broj stalno uvećava. Naš stav o vlasničkoj strukturi je poznat. Smatramo da je široka diversifikacija među profesionalnim investitorima, domaćim i stranim, ali i fizičkim licima najbolja za korporaciju sa ovako složenom strukturom − naglašava predsednik Korporacije "Tigar" iz Pirota Dragan Nikolić.

("Pregled")

Pogledajte još